1 част / Бизнесменът Иван Петрович за млякото на Беларус

0

Както се казва, щом имаш крави – пиеш мляко. В три поредни материала се запознахме с кравите на Беларус – страната Чудо през последните години в млечната промишленост в позитивен аспект.

1 част / Кравите на Беларус
2 част / Кравите на Беларус

3 част / Кравите на Беларус

Млякото, което се получава от кравите, също има своя път, докато стигне до млекопреработвателя.
В тази връзка, преди повече от седем години  бизнесменът Иван Петрович – един образ, целта на който е със своите разкази да критикува  някои неща, които  не трябва да се случват в млечната индустрия. Иван Петрович говори за начина по който млякото се доставя до завода и какво се случва там.

Разказът на бизнесмена Петрович: – определено можем да го определим, като нашенското „казвам ти дъще, сещай се снахо”. И знаете ли, “снахата” /управляващи, фермери, партньори/ са се сетили и сега Беларус е водеща страна по производство на сирене и извара в света.

Петрович: – Някои неща не могат да се заявят еднозначно, когато говорим за мляко като цяло. Лично аз наблюдавам особеностите на формирането на млечната индустрия, които се случват у нас, и  сравнявам с постулатите в европейската млечна индустрия. Белоруското мляко може да не е с високо качество, дори преди да достигне млекопреработвателното предприятие: – когато кравата дълго време получава антибиотици, много патогенни организми развиват устойчивост към тях. Вероятно има изключения, но са малко.
Проблемът с беларуското мляко започна през последните години на Съветския съюз. Между другото, не всеки знае, че когато се случи Чернобил, една европейска компания, присъстваща на руския пазар, наред с други неща, започна да изкупува най-близките млекопреработвателни предприятия, включително всички налични млечни продукти, за да произвежда мляко на прах. В млякото на прах теоретично остатъчната радиация е минимална. Докато млякото се изливаше в канавки от нашите производители, европейската  компания печелеше пари от него.

За да получим висококачествен продукт, се нуждаем от технология за получаване, съхранение и доставяне млякото  в преработвателния комплекс.
За да разберем това, нека вземем за основа състава на естественото мляко, което дава кравата. То съдържа 87%  структурирана вода, млечна мазнина, средно малко по-малко от 4%, компонент на протеини – 3,5% и млечна захар в процентно съотношение – 4,7% (това е т.нар. Лактоза, която се среща в природата само в млякото). И накрая, по-малко от 1% се заема от минерални соли, разтворени в млякото.
За да доставите млякото в подходящо състояние до фабриката, то трябва незабавно да се охлади до +4 градуса. Това се случва в самата ферма (ако доилната система е нормална). Преди време имаше бум в закупуването на нови доилни зали в Беларус, но те бяха  предимно скрап /втора употреба/. Сега обаче, много  ферми в Беларус са оборудвани с електронни системи за отделяне на маститното мляко от здравословно мляко, които анализират състава по време на доене в реално време и автоматично се изпраща  маститното мляко в друг млекопровод и съд.

 Охладеното мляко може да се съхранява около 30 часа. Ако температурата не се спазва, броят на бактериите расте, защото те  се хранят с млечни протеини. Има и млечнокисели бактерии, които поглъщат захарта, поради което млякото се вкисва.

Практиката за събиране на мляко от къщите все още е широко разпространена в Беларус и на някои места се събира в случайни съдове и докато такова мляко достигне до завода, то ще се превърне в катастрофа.

Селянинът,  е много хитър. Не в Беларус, а в Русия се наблюдава следната картина: обикновена неохладена цистерна стой три дни в двора на млекопреработвателен завод при температура +23 и млякото в нея не вкисна. Млякото премина всички тестове, в него не се намери нищо лошо. Когато решиха да направят UHT преработка, то се превърна в извара. Направиха още един тест и се оказа, че в млякото има фреон. Има много такива хладилни агенти и когато млякото се събира, то не винаги се проверява за наличието на всички тези неща.

следва….

2 част / Бизнесменът Иван Петрович за млякото на Беларус – Бактериално замърсяване

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here