2 част / Бизнесменът Иван Петрович за млякото на Беларус – Бактериално замърсяване

0

1 част / Бизнесменът Иван Петрович за млякото

Бактериално замърсяване

Петрович: – В критериите за оценка на млякото има важно нещо: бактериално замърсяване на 1 мл. продукт.

Изразява се в това, че броя на бактериите, образуват колония на милилитър разстояние. В Европа, съгласно законодателството, максимално допустимата стойност на бактериално замърсяване за млякото е до 100 хиляди бактерии на милилитър. В този случай млякото се счита за подходящо за преработка и производство на млечни продукти от него.
По принцип в Беларус е трудно да се намерят по-малко от 500 хиляди бактерии в мл. Случва се и 300 хиляди, но това се нарича допълнително мляко. Три пъти повече от позволеното, като последна граница в европейските държави.

Имаше и по-плачевни ситуации, например в приятелски република като Казахстан. Ако в Беларус говорим за 500 хиляди бактерии, то в Казахстан цифрата е не по-малка от един милион. По този начин имаме суровини, които в повечето случаи съдържат голям брой соматични клетки, както и други патогенни микроорганизми, плюс микроелементи, които самите селяни добавят там.

Ваните във фермите се използват за съхранението на млякото, а цистерните и млековозите  се използват за донасяне на продукта до мандрата.
 Ако можехте да видите какво става вътре!
Не, навсякъде разбира се, има и нови танкове. Ако  застанете пред портите на който и да е млечен завод,  може  да видите какъв транспорт отвежда млякото там.
Ако в Европа контролът при товарене на мляко от ферма и преди разтоварване в млекопреработвателен завод е много строг, в Беларус лабораторията при приемането казва „добре“ или „не е добре“. В последния случай пълни цистерни се изпращат някъде и никой не знае къде, защото изливането на мляко в земята по принцип е забранено от закона, освен всичко друго, това е колосална вреда за околната среда.

Суровото мляко все още не е толкова страшно и изливането на преработено мляко е като покриване на земята с химически реагент. Млечната мазнина е комбинация от мастни киселини с глицерин, който по време на термичната обработка се трансформира в различни полимерни формули.
Защо у нас има такъв голям проблем при преработката на суроватка, особено кисела – нищо не може да се направи от нея, но също така е невъзможно да се излее, защото това е пряко замърсяване: независмо дали е замърсяване на река, или замърсяване на почвата.
Има продукти, които все още правим от суроватка, но в Европа са забранени, например заместител на пълномаслено мляко. Ние обаче сме разсеяни. При приемането в мандрата , млякото се изхвърля в приемните резервоари, където  температура  е около +4, и лабораторията започва да прави изследвания. Тестовете показват за какво е пригодно това мляко

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here