Жените изостават

0

На 7 февруари 1971 г. Швейцария най-после дава на жените право на глас. След това трябваше да се изчака до 1995 г. Законът за равенството между половете да види бял свят. Би могло да се каже, че Швейцария не е точно блестящ пример по отношение към този въпрос.

“По отношение на селскостопанския сектор, няма какво да се похвалим. По-голямата част от фермите принадлежат на мъже и се управляват от мъже. Още по-лошото е: докато много съпруги редовно помагат във фермата, едва 30% от тях получават заплата и имат социално осигуряване. В службите за разширяване на земеделието е много рядко да има съветници, които предоставят на двойките информация как да осигуряват и изчисляват заплати за съпругите.

По отношение на млечния сектор, при производителите повече от 99% са мъже.
Защо?
Тъй като жените не се считат за производите, въпреки че присъстват в обора всеки ден. Това де факто им пречи да чуят гласа им.
За щастие нещата започват да се променят и бъдещата селскостопанска политика включва разпоредба, която налага задължително възнаграждение на съпругата (или съпруга, в някои случаи) или риск от загуба на част от директните плащания (субсидии). Като се има предвид това, не е ли тъжно, че трябва да стигаме до такива крайности, за да гарантираме, че работата на съпруга получава дължимото?

Ние, жените фермери, се борим всеки ден, за да гарантираме и получаваме справедлива цена за млякото. Ние се борим за справедливост. Не е ли време да приложим този принцип върху себе си и да се уверим, че си получаваме подходящо възнаграждение?  Нека се осмелим да изискваме това, което заслужаваме!”

Ванеса Ренфър, жена фермер

Източник: ЕМБ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here