Нашите фермери: семейство Копанови

Govedovad.com: Трябва да говорим за нашите фермери.  Те са хората, които  осигуряват нашата храна, млякото и месото, без които не можем.
Искаме да запознаем обществото с тяхното трудно ежедневие, да напишем как минава работният им ден, каква е тяхната мъка и радост.
С удоволствие ще публикуваме всеки един изпратен ни материал за нашите животновъдите.
Нека да спрем да говорим за милионите, които получават фермерите. Те са си ги заслужили. Които иска да получава “милиони” да влезе във фермата.

Днес  ви представяме фермата на Еркан Копанов.
Говедовъдната ферма се намира в с Хаджидимитрово, община Казанлък. Семейството отглежда над 200 бр говеда, а дойните крави са 125 бр. Първата крава е влязла в обора преди 25 години. Първоначално Еркан купува крави с кръв от породата Симентал. След като набира опит няколко години, му става ясно, че Симентала дава по-качествено мляко, но Черношарените дават повече мляко.

Фермата не участва в развъдна програма по селекция и това позволява на фермера да търси най-добрата комбинация. Кръстосването  не е табу за него, така че ползва и хетерозисния ефект. Сега вече е взел решение и от няколко години стадото е разделено на две породи – Симентал и Холщайн.
Фермата е изцяло фамилна. Непрекъснато във фермата са съпругата на Еркан, неговите родители и най-големия му помощник, а може би и двигателя – е неговия син Октай. Момчето още е студент. Учи друга специалност, защото за кравите относно практиката знае всичко. Израснал е между тях. Специалните знания получава на курсовете по животновъдство, които е посещавал и най-вече от по опитните фермери, а и баща си. Мерака му е толкова голям, че миналата година не отива за десетина дена на море, а със спестените  през годината пари купува два подвижни апарата за доене на кравите. Тях ги използва при доенето на юниците. Предстой да се предприеме и най важната стъпка – осъвременяване на фермата по отношение облекчаване труда. Става дума за миксер, доилна зала, а защо не и робот.

Всъщност, на пръв поглед нищо особено. Да, ама всеки ден повече от 2000 кг и то качествено мляко заминават за мандрата. По същия начин и предадени 150 животни отиват на кланицата.
Фермерите стриктно изпълняват изискванията по отношение ветеринарията. Фермата се обслужва от д-р Трайко Алчев, при който няма компромиси по отношение на ветеринарните мероприятия.

Еркан е много доволен, че вече е направена ваксинацията против Син език и предстой такава против Нодурален дерматит.
„Други години, това ставаше в най-големите горещини и винаги имахме жертви, споделя фермера. Сега всичко е наред. Първата ваксина мина без никакви проблеми, сега чакаме 28 дни и веднага доктора идва да сложи другата ваксина”.

Някои от нашите читатели ще каже – нищо особено, ферма, като ферма. Напротив. На това място преди двадесет години е нямало нищо. Сега има обори за 300 животни, има сеновал, има склад и всичко това се дължи на отрудените наши фермери, които при изключително тежки условия през последната година продължават да произвеждат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here