Азот – газът без миризма. Внимание при работа с него

0

Който се е занимавал с говедовъдство, много добре знае, че спермата се съхранява в съд пълен с течен азот.
Преди години, трябваше да получим сперма от айрогарата. Хората видели снежинката на кашона, сложили съда в хладилника и поискаха такса от 70 лева затова, че съда е съхраняван при минус 10 градуса едно денонощия. Като им казахме, че в съда температурата е -196 градуса, се изненадоха много, но все пак ни взеха таксата.

 Азотът е химичен елемент с атомен номер 7 и означение N. Той е най-лекият елемент в азотната група и при стайна температура е прозрачен газ без миризма. На Земята на азота се падат около 77% от атмосферата и е най-изобилният несвързан химичен елемент. Азотът е открит като отделим компонент на въздуха от шотландския лекар Даниъл Ръдърфорд през 1772 година, който го описал като веществото, което съставя онази част от въздуха, която не гори и не поддържа горенето. Първоначалното му име е – „безжизнен“, от гръцките думи „а“ – отрицание и „зоос“ – живот. Латинското название на азота е „нитрогениум“ и символ N.

Всеки, който осеменява със замразена сперма, трябва да се справя ежедневно с течния азот. При работа с азот, колкото и безобиден да е той, трябва да се внимава много. Течният азот е студен ( –196 градуса) и при попадане върху тялото, може да доведе до остро измръзване на кожата, което изглежда като тежки изгаряния.

 Азотът не може да се помирише или вкуси, той е невидим и съставлява голяма част от нашия въздух. Азотът по своята същност е нетоксичен и незапалим. Той обаче пада  на дъното и измества кислорода там. Това свойство може да бъде опасно, ако контейнерът за сперма се преобърне и изтече при автомобилна катастрофа на пода на автомобила. Тук има голям риск от задушаване, защото азотът измества кислорода във въздуха в малкото пространство на автомобила. Следователно при работа с азот е от съществено значение това да се прави на открито или в добре проветриви помещения.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here