Баня за краката на говедата

Идва периодът, в който най- много говеда започват да куцат. Тези месеци обикновено са влажни, в дворчетата се събира вода, копитата са непрекъснато влажни, организмът е изтощен от зимата, липсата на достатъчно витамини също оказва своето влияние.
Какво може да се направи, както лечение, така и профилактично.
Най-лесното е фермера да направи баня за краката на животните във фермата си. Не си представяйте баня с плочки и душове. Става дума за изграждането на корито от бетон. Другият вариант е да се закупят такива корита, изработени от материал, който дори издържа и гума на трактор да мине през тях.
                                                                                                                            Материалът е от взаимстван от ръководство за отглеждане на крави, по което се обучават бразилските говедовъди.
Цялата технология се състой от пешеходна пътека, на която са разположени две корита от бетон или от съвременните. Коритата са пълни с дезинфекционен разтвор, предназначен за дезинфекция на копитото и кожата. Обикновено коритата се монтират след изхода от залата за доене. Първото се пълни с вода, а второто с дезинфектанта.

Най-добрите дезинфектанти, които се използват в пешеходните вани, са тези с добри дезинфекционни свойства, дори в мръсна среда. Двата основни дезинфектанти с тези характеристики са: формалдехид и меден сулфат.

Формалдехидът е по-евтин, което му дава предимство, но от друга страна, тъй като е летлив, издържа по-малко време от медния сулфат.
След като сме заредили първата вана с чиста вода и втората с дезинфектанта, възниква въпроса за ефекта на ваната с чистата вода. От практическа гледна точка това не е много ефективно, тъй като преминаване на животното с натрупана мръсотия върху кожата през тази водна кутия почти няма ефект.
Другият метод е, да се направи голяма баня, в която се поставят животните, оставяйки ги за пет до десет минути.
Независимо от това, че при дезинфекцията на копитата няма никаква философия, много пъти допускаме елементарни грешки които водят само до неизликуване или разболяване на животното и загуба на дезинфектант. Какви грешки могат да се допуснат при тази елементарна процедура. Възможни са седем грешки, които трябва да се стремим да не правим. Кои са те.

Неправилно разреждане на дезинфектанта. Независимо дали е меден сулфат или формалдехид, разтворът трябва да съдържа 3 до 5% дезинфектант при разреждането. Над този процент, дезинфектанта може да раздразни кожата на животното и то много.
Размер на банята. Коритото трябва да бъде дълго около 2 метра или малко повече, така че животното да може да направи поне две стъпки в дезинфекционния разтвор.

Брой животни минаващи през коритото. В 200-литрова кутия максималният брой на животните, които могат да преминат, е 130. След като този брой бъде надвишен, кравите ще изпитат обратен ефект да се появяват проблеми с краката.

Дълбочина на коритото. Разтворът за дезинфекция трябва да покрива цялото копито, ето защо се препоръчва 15 см дълбочина на разтвора.
Натрупване на мръсотия върху копита на животното. Много дебелият слой мръсотия предотвратява действието на дезинфектанта върху кожата и част от корпуса, което намалява ефективността на стъпалото.

Обикновено анаеробните бактерии се възползват от това натрупване на мръсотия, което създава среда без кислород, за да растат.

Честота на къпането. За затворени животни процесът, се извършва три пъти седмично. За тези, които са на открито, веднъж седмично е достатъчно. В случай при животни, които са били в калта и са натрупвали мръсотия, идеалът е копитата да бъдат измити преди да влязат в коритото.

Използвайте подложки за лечение на нараняванията. Когато едно животно вече има някакво дразнене, то първо трябва да се лекува. Пострадалото животно не трябва да преминава през коритото с дезинфектанта защото той забавя и уврежда процеса на оздравяване.

Изпълнявайки тези правила, е възможно да предотвратите дигитален дерматит и няколко други наранявания в стадото си.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here