Крави и витамини

0

време за прочит: 2 минути

На тези „малки” витаминчета, отделяме сякаш най-малко внимание. Все си казваме, има време, ще стигнем и до тях, най-напред да дадем силажа и зърното. И това, въпреки, че знаем колко важни компоненти в дажбата на  говедата са витамините А, D и Е.

Витамин А играе ключова роля за поддържане здравословно очите, кожата и лигавиците на дихателните, храносмилателните и репродуктивните пътища. Функционирането на бъбреците, нормалното развитие на костите, зъбите и нервната тъкан също. Витамин А идва от каротина, който се намира в зелените и жълти растения.

Витамин D е от решаващо значение за костите и храносмилателния тракт. Животинския организъм  е надарен с естествен механизъм за образуване на витамин D при излагане на слънчева светлина. Зелените листни храни и пълно зърнестите храни пък са източници на витамин Е.

Въпреки, че нуждата на животните от витамин Е е голяма, специфичната физиологична функция на витамин Е все още не е ясна. Основната му роля е да действа като химически антиоксидант за намаляване на разграждането на други витамини и мастни киселини в храносмилателния тракт и след абсорбцията. За щастие, възможните проблеми, свързани с дефицит на един или повече от тези три витамина, не се срещат толкова често, колкото човек може да си представи. При нормални условия на хранене, дефицитът на витамини е по-скоро изключение, отколкото правило.

Ранните признаци на недостиг на витамин А включват нощна слепота, загуба на апетит, груба козина, тъпи очи и бавен растеж. Животните обикновено имат ниска плодовитост. Тъй като основният източник на витамин А е каротинът, който се намира в зеления фураж, дефицитът се наблюдава при говеда при нискокалорични дажби. Друг рисков фактор е когато добитъкът  пасе на нискокачествено пасище или получава старо сено.

Установено е също, че високите нива на нитратен или нитритен азот в дажбата или водата причиняват дефицит на витамин А при говеда, причинявайки преждевременно разграждане на витамин А и каротина  в храносмилателния тракт, намалявайки усвояването им и предотвратявайки превръщането на каротина във витамин А.

Тъй като витамин А се натрупва в черния дроб, симптомите на недостатъчен дневен прием може да не се появят в продължение на 100 дни. Ето защо, вместо да чакате за различни признаци на дефицит, се препоръчва на животните да се дава целогодишно евтина минерално-витаминна смес, която доставя калций, фосфор, мед, цинк, селен, манган, магнезий, йод и витамини А и Е .
Добавките са най-лесната застраховка, за да помогнат за предотвратяване на потенциални проблеми.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here