Едно от пет телета е обречено

0

време за прочит: 1,5 минута

След сполучливото раждане, още по-важно е правилно да се управлява даването на коластрата. Изглежда, фермерите радостни от доброто състояние на новороденото, сякаш забравят как да действат с коластрата. Оказва се, че  едно от пет новородени телета не абсорбира достатъчно антитела. Това е видно от проект на Veepeiler. Проучването установява, че 59 процента от животновъдите успяват да дадат коластрата на телето в рамките на два часа след раждането.

Нивата на антителата в кръвта са изследвани в общо 455 клинично здрави телета от 122 ферми. Поемането на антитела е недостатъчно в почти 18 процента. Животновъдите, участвали в проучването, посочиха, че липсата на време е основната причина за лошото управление на коластрата.
Този процент е по-висок сред производителите на говеждо месо (73 процента), отколкото сред млеко-производителите (43 процента), може би защото производителите на месо по-често присъстват при телетата, отколкото млекопроизводителите.

Малко над половината (57 процента) от фермерите дават на телето един до два литра коластра за първи път. Около един от четирима земеделски производители дават два до три литра коластра при първото хранене. Малко по-малко от половината от фермерите проверяват качеството на коластрата, преди тя  да се дава на телето. Месопроизводителите (52 процента) обръщат повече внимание на качеството, отколкото млекопроизводителите (39 процента).

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here