5 част / Бизнесменът Иван Петрович за млякото на Беларус

0

Разказва бизнесменът Иван Петрович. Неговият образ е до голяма степен колективен-събирателен и целта е да се повиши грамотността на населението, без да се назовават имена.
В тази част Иван Петрович говори за:

Система за пастьоризация

Има няколко вида пастьоризация.
Например ламеларен, където млякото тече през едни тръби, парата през други и студената вода през трети.
Взаимодействайки с парата, млякото в тръбите се загрява до определена температура за определено време.

Втората система е тръба в тръба, това е по-близо до UHT: парата се движи през вътрешната тръба, около нея има друга тръба, през която се движи млякото.

 Третият принцип е инжектирането, тоест кулинарна пара: при високо налягане и високи температури до 150º парата се комбинира с мляко за няколко секунди. Температурата е много висока, но времето е малко, така че вкусът на млякото е добре запазен. За да се въведе кулинарната парна технология, е необходимо да се приспособят котелните помещения,

В много фабрики млякото преминава през всички етапи: бактофугиране, пастьоризация и след това стерилизация, тоест всичко в крайния продукт се прави на пара.

Истинската стерилизационна единица, за която всички отдавна са забравили, е автоклавът. Преди това стъклената бутилка с вече налят продукт беше поставена за известно време в камера с висока температура. Но тези технологии отдавна ги няма. Имаше няколко експериментални, доста скъпи и не особено удобни технологии, които бяха изоставени веднага щом се появиха алтернативи, тъй като имаше голям процент счупване на бутилки с мляко.
Автоклавите са все още в производството на кондензирано мляко, където за стерилизация се използва консервна кутия. И всичко останало, което сега се нарича стерилизация, е UHT пастьоризация. Това, което работи в нашите фабрики сега, може концептуално да се отдаде на началото на 80-те години. Те използват ново оборудване, което се прави по примера на старото. Цялата модернизация, за която говорят, е да се актуализира оборудването,

И накрая за оборудването: Има определен процент от бюджета за поддръжка на оборудването, зависи от обема на произведеното мляко. Ако вземете статистиката за разходите на който и да е млекопреработвателен завод. Ще разберете , че не се харчат пари за това. Оборудването ни трябва да е като трактор и да се ремонтира с чук. без да знаете как правилно да обслужвате прости механици. Естествено, обикновеният потребител понякога намира уплътнения и болтове в млякото. Предполагам,че всичко това ще се промени през идващите години.

Може би критичните материали, които е написал бизнесмена Иван Петрович, са изиграли някакво влияние върху промишлеността мляко в Беларус не се знае. Но се вижда,че само за десетина години страната е вече в първата петица по отношение производството на млечни продукти.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here