SOFT-AGRO.COM / Консултирането – в нова роля? – 1част

0

време за прочит: 3 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

       С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Консултирането – в нова роля?

SOFT-AGRO.COM / Висока млечност – повишени изисквания – 2 част

Изискванията не само към фермерите  растат, но също така и към тези, които дават  съвети.   Консултирането  е  важно  средство за производство и  необходимост на  ВСЯКА компания, която  иска да продължи да се занимава със земеделие  и да има успех в бъдеще.

ПОЛОЖЕНИЕТО В МЛЕЧНИТЕ ФЕРМИ

Млечността на кравите се увеличава почти непрекъснато от година на година. Значително повече от една трета от всички  Холщайн  крави в провинция Шлезвиг-Холщайн, имат  годишно производство от 10,000 кг или повече. Почти 18% от кравите на тази порода  са произвели повече от 11 000 кг мляко през 2018 г. а през  2013 г. те са 12,3% от  кравите   Холщайн .

Причините за това, от една страна, са в генетиката. От друга страна, са значителните подобрения в условията на  отглеждане,  управлението на храненето  и здравето на  млечните стада.  Това е единственият начин да се обясни защо броят на фермите, чиито млечни крави постигат много висока производителност на стадото, се увеличава всяка година. Така че, става въпрос за нивото на  стадото.
Това не е резултат от отделни високопродуктивни крави, а „продуктът“ от цялото  управление на  стадото.

Така през  2018 г. 38 от 2752 стада млечни крави в Шлезвиг-Холщайн са имали млечност по голяма от 11 000 кг. Това са 1,4% от  фермите. Година по-късно, вече 59 стада  от 2622 стада, т.е. 2,3% , са минали бариерата от 10 000 кг.

Очевидно такава висока производителност върви ръка за ръка с  повишен  метаболитен стрес при животните. Това засяга главно  кравите през първите седмици на лактация, а именно, когато приемът на хранителни вещества и енергия е много по-нисък от нуждите на животните, така че кравите  попадат в  голям отрицателен енергиен баланс (ОЕБ) , понякога просто изключително голям.

Кравите в тази фаза на лактация изглежда не са в състояние да компенсират метаболитно този отрицателен енергиен баланс – ОЕБ.  Това означава, че тези крави са успели да   компенсират метаболитно (принудителния) ОЕБ в средата на лактацията.

По този начин изглежда, че в ранния етап на лактация, поради особена стресова ситуация, черният дроб на кравата не е в състояние да абсорбира и окислява мастни киселини, които се образуват  през този период  в резултат на разграждането на телесните мазнини .

Този стрес възниква от високата скорост на синтез и специфичната метаболитна ситуация, след раждането, така че целият поток от хранителни вещества от запасите е насочен към млечната жлеза.

Тази висока производителност  е  придружена от високо ниво на производство на топлина, поради което кравите страдат от особено високи нива на стрес при  високи летни температури.

Кравите в периода на отелване и през първите няколко седмици и след това, имат отслабена имунна система и в резултат на това се увеличава и  податливостта към инфекции, както и множество имунологични реакции по време на регресия на матката.

Следователно първият приоритет трябва да бъде предотвратяването на стресови фактори, или поне значително  намаляване, т.е. предприемане на мерки за  облекчаване  и подпомагане на метаболизма и приема на фуражи за възстановяване от стреса след  отелване .

ПОВЕЧЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ – ПОВЕЧЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА?

От горните  отношения  е ясно, че кравите с по-висок добив на мляко, поне в началото на лактацията, имат по-голям потенциален  риск от заболявания, специално мастит.

Въз основа на данните за загубите на крави във ферми в Шлезвиг-Холщайн се наблюдава същата тенденция – в групата ферми с производителност на стадото над 9000 кг, нивото на загубите е по-ниско, особено в сравнение с фермите с по-ниска млечност  от 8000 kг.

Въпреки това, несъмнено има много здравословни проблеми при кравите в  много ферми. Това се доказва от смъртността от  4,8% през 2017/18 г, която е по-висока в сравнение с други периоди.
Причините за това са много. По този начин често  има едновременно припокриване на различни рискови фактори в областта на хигиената (хигиена на фуражната маса,) и управлението, а влиянието на  фермера върху всички тези зони допълнително изостря проблема .

В допълнение, много проучвания  на  практиките   показват, че различните ситуации  във фермите  се възприема по различен начин от мениджъри и служители. Това е характерно за човешката природа и се обяснява с  различни  индивидуални  модели на поведение.
И не на последно място тук играе  съвсем различната реакция на  фермера  и различното натоварване, при което  работи.

Авторът на статията: проф. Катрин  Малков-Нерге ,   Университет за приложни науки в Кил , Земеделски факултет a .
Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here