От серията: Нашите животновъди

0

В една ферма освен собственикът, работи цял екип, за да протича нормално производственият процес.
В много ферми в Европа, управителят е най-ценния служител. Това са изключително знаещи и можещи хора. Те са минали от А то до Я-то на говедовъдството. Много често се налага тези хора да влизат в канала или да застават до станока, да заместят някой от отсъстващите служители. Тези хора са изключително ценени от собствениците, които им поверяват дори управлението на фермата, след като се убедят в качествата им. Разбира се, професионалните.

Посетихме фермата в с.Дамяница до Сандански. Там си е винаги по-топло и животни и хора посрещаха пролетта сякаш по-рано. Срещнахме се с отговорника на фермата г-н Иван Станков. Наистина силно казано – отговорника, защото там работят трима животновъди, които са направили синхрона и взаимно се заместват когато трябва. Грижат се за над 150 глави ЕПЖ. Хубавото е, че краварника, фуражът и пасището са едно до друго и не се хаби време за предвижване.

Собственикът вече е започнал преустройство на оборите, първият вече функционира и си е наистина “санаториум” за крави.
Иван ни показа и подвижната доилна инсталация. Чистотата лъхаше отвсякъде. Показа ни безупречно почистената доилна техника.

 – За нас закон номер едно е хигиената.

Навлязъл вече в занаята, той ми каза и плановете си за съхранение на фуражите през тази година и подготовката на грубите фуражи.
Поздрави за такива служители и дори да се завиди на собственика, защото добрите, можещи работници са много кът.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here