Интелигентното животновъдство – отзвука

0

Старта на програма „Интелигентно животновъдство“ – ИНТЕ-ЖИВО, отпреди няколко дни, възбуди интересите на нашите фермери и специалисти в животновъдството. Съответно появиха се въпросите и предложенията. Животновъдния бранш бе държан в изолация при определяне на пакетите, така че, всичко е съвсем нормално.

Ще дадем трибуна на всеки, който вземе отношение по тези въпроси. Всички сме длъжни да помогнем на науката за да може тя да се справи с тази изключително тежка задача.

Днес говори за ИНТЕ-ЖИВО д-р Пламен Конов, един изключително ерудиран ветеринарен специалист, със стаж в САЩ и работещ на терен дълги години.

Д-р Конов – „Дванадесетте пакета имат своето място във фермите, но само в тези, които са на световно ниво. За жалост в България те са единици. Това за броенето с дронове е най-голямата мечта на администрацията! Седят на топло в някоя джипка и броят ли броят! После следват санкциите за фермерите?!

Най-много ми хареса пакета за мониторинг на пасищата. Крайно време е българските фермери да разберат, че по нашите географски ширини на тревата и трябва почивка от 5 месеца в годината, за да се възстанови и натрупа резерви след мачкането и от животните и изтощението и, както и да може да поеме почвата естествените торове разпръснати от животните. Има страни където зимното пашуване е забранено със закон именно поради тези причини.”

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here