Конско мляко

0

Всички сме чували, че някъде из Азия се получава мляко от кобилите. У нас също експериментално е получавано мляко, но засега хит си е магарешкото мляко, получавано в една ферма близо до гр.Сливен.

Конското мляко е изключително  търсено от тези, които знаят истинската му стойност. Използва се не само за консумация, но и в козметиката.
Невъзможно е да се разграничи точното количество мляко, което кобилата може да даде за кърмене, тъй като количеството  мляко зависи от много фактори, включително и от породата. Здравата кобила е в състояние да произвежда около 12 литра дневно през първите месеци на лактацията, но има и кобили, които дават над 22 литра. Средно една кобила може да произведе повече от 2000 литра мляко за целия период на кърмене. Но това не е максимумът.

Един от проблемите е доенето на кобилите. Трябва да се започне веднага след раждането, когато кончето започне да сучи мляко. По време на храненето, докато новороденото е заето с едната цицка, трябва да  започне  доенето при втората. Постепенно кончето се отстранява и доенето се извършва от двете цицки едновременно.

Рекордьорката по добив на мляко е кобилата Близард от Башкирия, която е дала 3231 кг мляко.

Млякото на кобилите се различава значително по състав от млякото на други домашни животни. Състои се от: 2% протеин – 1-3% мазнини – 6,5% лактоза – до 1% пепелни елементи – витамини А, С, В1, В2, В6, В12, Е – ензими – аминокиселини – калций – фосфор – кобалт – мед – желязо – натрий – йод – цинк – манган – силиций – алуминий – титан.

Какви са ползите от конското мляко.
Основното предимство на този продукт е, че той се абсорбира много лесно от тялото. Използва се в медицината: за лечение на туберкулоза и метаболитни нарушения – при стомашни, чревни, кожни заболявания – за повишаване на имунитета и за справяне с диарията при кърмачета. Млякото няма конкретно име. Но ако се интересувате от името на ферментирала млечна напитка, направена от млякото на конете – това е кумис. Съдържа голямо количество хранителни вещества, усвоявани до 95% от организма.
В допълнение, млякото е основната съставка в бебешките храни.

Как се дои кон.
Много хора се интересуват има ли коня виме, колко цицки има и как кобилите дават млякото си. Кобилата има виме, подобно на други селскостопански животни, но структурата й е малко по-различна. Вимето има две половинки, чийто капацитет не надвишава 1,5 литра. Периодът на доене при коне започва на четиригодишна възраст и завършва, когато са на около 16 години. За повечето кобили е необходимо наличието на конче, без което лактацията спира. Поради малкия обем на вимето, доенето на ръка се извършва няколко пъти на ден. Доенето на кобилите трябва да бъде от 4 до 8 пъти на ден.

 Момичетата и жените се наслаждават на подхранващи кремове за лице и ръце, овлажняващи лосиони за тяло и душ гелове. Сравнявайки конвенционалните хигиенни продукти с тези, може да се отбележи поразителна разлика в качеството и последващото състояние на кожата.
Ако се опитате да нахраните детето си с конско мляко или опитате козметични продукти, ще се убедите веднъж завинаги, колко уникален, питателен и здравословен е продуктът..

Източник: Википедия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here