27 март – Световния ден на сиренето

0

Тази година на 27 март се отбелязва Световния ден на сиренето. В много страни този празник се провежда на различни дати и се казва Национален ден на сиренето. Целта обаче на тези празници е една и съща – да се насърчи населението да подкрепя националните храни, защото те ще подкрепят производителите, икономическото развитие и заетостта в селските райони, а също и на околната среда.

Най-големият консуматор на сирене, това са гърците, където средната консумация на човек за година е 28 кг сирене. Следвани от французите, италианците и швейцарците. Най-големите производители на сирене са САЩ, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Беларус и др.

Сирене се нарича млечен продукт, претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.

В България думата „сирене“ обикновено се използва за бялото саламурено сирене, но всъщност сирената са хиляди видове, всяко от тях със свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство.
Общото за всички сирена е, че се получават след коагулация на белтъка, след което коагулиралата маса се отцежда от остатъчната суроватка и се подправя и дообработва според съответната технология

Хранителни причини да се насладите на Световния ден на сиренето

  • Сиренето съдържа протеини с висока биологична стойност, дори по-висока от млякото.
  • Порция от 100 грама се равнява на дневната нужда от калций за възрастен.
  • Това е храна, богата на витамини А и D, които помагат на тялото да усвои калция и да поддържа здрави кости и зъби.
  • Сиренето е богато и на витамини от група В, като В12, В9 (фолиева киселина), В1 (тиамин) или В2 (рибофлавин).
  • От голямо значение е сиренето да присъства в диетата на децата, за да се гарантира неговата коректност. То също трябва да бъде включен в диетата на възрастните.
  • Хранителните експерти препоръчват между две и четири порции на ден млечни продукти (между мляко, сирене или кисело мляко). Частта на полувтвърдено или сушено сирене би била около 30 грама, а тази на прясно сирене – около 60 грама, приблизително.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here