Генетиката -„мачка” като валяк

2

Роден и отгледан в млекопроизводителна ферма, Хенк Хогевеен завършва като магистър по селскостопански науки университет Вагенинген (1989) и доктор на Университета в Утрехт (1994). След като работи в редица научни институти, от 2001 г. насам Хенк се завръща в академичните среди

“Генетиката може да допринесе за ефективността на фосфатите и намаляването на метана” – казва проф. Хенк при представянето си в Wageningen University.

Генетични знания за млякото и самите животни според проф Хенк, трябва да ги сложим на горната „лавица” на възможностите, за по-устойчив сектор мляко и млечни продукти. Също така, с помощта на генетиката, могат да се разработят специални видове млека. Според него всяка крава има различно минерално изискване:

Кравите се различават по отношение на начина, по който усвояват фосфора. Изискването за фосфор се различава силно за всяка крава. Реагирането на тези различия, може значително да подобри ефективността на фосфатите в холандския сектор на млечни продукти. Твърде многото минерали водят до неефективност, но недостигът води до здравословни проблеми.
Генетичната информация помага да се предвидят различията в минералните нужди. Допълнителна информация се получава от инфрачервените анализи на млякото. “

Намаляване на метана
Нещо подобно се отнася и за емисиите на метан:

“Намаляването на този парников газ е от голямо значение за млечния сектор. Ако вземем генетичните различия в нашите изчисления, вероятно можем да оценим емисиите на метан от отделните крави ” –  допълва професора.

“Специално” мляко
Според генетиката има и възможности за осигуряване на “специално” мляко. Той споменава цинка като пример за съставка на мляко, което е важно.

“Цинкът е основен микроелемент, особено за бебета. Някои крави произвеждат мляко с над средния процент цинк. Тези крави могат да бъдат идентифицирани въз основа на ДНК тест. По този начин млякото от тези крави може да бъде по-интересно за производителите на бебешка храна. “

Една изключително интересна информация, която идва да покаже, че генетиката в момента не прави революция, тя мачка всичко старо вече в науката като валяк.
Упражнението с космите при напредналите страни, отдавна е проиграно и вече е само „домашно” за фермерите. У нас обаче или нямаме доверие в нещо което се прави в целия свят и дава резултат или нарочно се спират процесите или последно толкова си знаем.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Дано да стане това което говорите защото само в България не може нищо да се слу4и. Сигорно ние сме си проклетите така или на въпреки все някой ни е виновен. Тези контроли в момента които се вземат да не мислете 4е нещо е истенско вси4ко е межи да те лъже само в по големите ферми които са с електронен носител там е истинско ина4е Кравата писалка може да си пише каквото си иска Също така признавам ,ферми които отпреди време са си водели стриктно родословието си във фермата и могат да докажат до трети пояс биците и майките

  2. Има ферми под селекционен контрол , които не използват изскуствено осемненяване за своите крави . Селекционерите знаят това но пишат в делата си бици които са на пазара. Целта е една – селекционните организации взимат субсидии от сържавата за всяка крава под конрол , фермерите взимат също субсидии за това . Така всички са доволни и щасливи . Няма никаква селекция в България . Давайте субсидии за литър мляко . Така няма да ви трябват никакви развъдни организации. Всеки ще си прави селекцията сам .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here