Един кораб – огромен проблем

0

Едва ли някои е можел да си представи, че един кораб може да доведе до криза на световно ниво. Точно това става след засядането в пясъка на кораба Ever Give в Суецкия канал.
Кораба плува под японска собственост и е дълъг 400 метра и широк 59 метра и тежи 224 000 тона. Освен това, той носи 20 000 контейнера, което прави тегленето особено трудно.

Ever Given“ с флаг на Панама, е дълъг колкото четири игрища за американски футбол (около 8 пъти по-голям от плувен басейн с олимпийски размери) и е един от най-големите контейнерни кораби в света.

 В момента се премахва пясъка под кораба и вече са изнесени 17 000 куб.м пясък, достигнати са 15 метра дълбочина и според експертите 87% от работата е свършена за да се отдели кораба от пясъка

 Анализаторите изчисляват, че щетите за световната икономика от “инфаркта” в Суецкия канал от миналия вторник възлизат на 10 милиарда долара на ден.

Над 237 кораба очакват отварянето на канала, тъй като около 12% от обема на световната търговия преминава през Суецкия канал. Възможно е увеличението и на цените на някои стоки и петрола, защото пред и зад канала чакат стоки за над 10 милиарда долара.

Това представлява 400 милиона загуба на час.

Седем танкера за втечнен газ променят курса си и ще заобиколят Африка, което означава и скок на цената. Суецкият канал е кръстопът между Запада и Изтока и според официалните данни на Би Би Си превозва стоки на стойност около 4,5 млрд. долара на ден на изток и 5,1 млрд. долара на ден на запад.

източник:Би Би Си

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here