На година пием по 3 – 3,5 литра и сме на 22-ро място в ЕС

0

Фермерите, селекционерите и ветеринари също са любители на хубавите вина. Сега е сезона за засаждането на новите сортове грозде, но за тях ще разберем от информацията на ССА.

Изминалата 2020 г. бе добра за лозарите, коментира  проф. Иван Пачев. Добивите от винено грозде бяха между 700 и 900 кг/дка, а тези от десертното грозде – над 1200 кг/дка.
Лятото и есента бяха сухи и продукцията бе прибрана без намесата на гъбни болести и други неприятели. Гроздето бе много здраво и добре балансирано със захар и киселини. Получиха се хубави вина.
България се нарежда на 22-ро място в ЕС по консумация на вино. Данните показват, че един човек у нас консумира 3 – 3,5 литра вино за година.

Институтът по лозарство и винарство в гр.Плевен поддържа патента на 15 сорта: десертни – Мечта, Плевен, Супер ран Болгар, Мискет плевенски, Брестовица, Кондарев 10;
винени – Мискет кайлъшки, Слава, Сторгозия, Рубин, Букет;
с двойно направление – Дружба, Наслада,

Сред създадените сортове са още десертните Любимец, Вита, Гарант, Плевенски фаворит и винените Мискет кайлъшки, Дунавски лазур, Среброструй, Поморийски бисер, Плевенска роса, Никополски мавруд, Мизия, Плевенски колорит, Кайлъшки рубин, Трапезица. Те са с повишена устойчивост на стресови фактори, които с успех се отглеждат във всички лозарски райони на страната.

Актуално значение имат сортовете с повишена устойчивост на стресови фактори от абиотичен и биотичен произход. Безспорни са резултатите при винените сортове Мискет кайлъшки, Слава, Сторгозия и Плевенски колорит, които са с повишена устойчивост на мана и ниски зимни температури..

източник:ССА и  Информационна агенция “Добруджа”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here