Резултати / Швейцария – 2020 г

0

Породите за мляко, които се развъждат в Швейцария са Холщайн, Симентал, Кафяво швейцарско говедо, по малко Джерсей и няколко местни породи.

За 2020 г средната млечност на 500-те хиляди млечни крави е 7000 кг. Общо добитото мляко е в рамките на 4 милиарда килограма мляко.
Това е върхово представяне на Швейцарските крави.

Другият важен показател, който се отчита в говедовъдството, е продължителността на полезен живот. Това е периода от пълното отелване до бракуването на кравата. Естествената продължителност на живота при кравите е от 20 до 25 години. Но при сегашното им натоварено  използване,  през 2020 г  средната продължителност на живот е 5.9 години..
Минимумът и максимумът на закланите крави през 2020 г. е съответно 20 и 149 месеца.

При Кафявите Швейцарски крави възрастта на първото отелване е била средно 31,8 месеца – тоест, те са имали средна продължителност на живота от 6,7 години през 2018 г. За щастие средният полезен живот и следователно средната продължителност на живота на швейцарските кафяви швейцарци леко се увеличиха през последните години.

Със среден годишен млечен добив от почти 7000 килограма, швейцарската млечна крава произвежда около 20 кг мляко всеки ден.  Потенциалът обаче не е изчерпан. Той може и да стигне до 25 кг дневно.
По последните анализи се вижда, че колкото по-стара е кравата, толкова по-икономична и печеливша става. Следователно е важно за фермерите кравите им да живеят възможно най-дълго. С увеличаването на производителността обаче, млечната крава също става по-взискателна, по-податлива на болести и нуждата от грижи се увеличава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here