Фермерът Бончо Бончев – За интелигентното животновъдство

Програмата „Интелигентно животновъдство“ – ИНТЕ-ЖИВО, както вече писахме в материала

Интелигентното животновъдство – отзвука

се оценя положително от нашите животновъди и продължаваме да публикуваме техни изказвания, предложения, допълнения относно проекта.

Сега ще ви представим, какво мисли относно интелигентното животновъдство архитект Бончо Бончев.
Не се изненадвайте.
Става дума за фермера – животновъд от гр. Руен г-н Бончо Бончев. По образование е архитект, но започнал работа в администрацията на земеделието, влечението към фермерството остава и сега вече е истински фермер, с обори, крави, производство и разбира се с мечтите за по-добро животновъдство.
До него винаги е неговата съпруга – Силвия, която е втория човек във фермата.

В тяхната  фамилна ферма  се отглеждат  120 говеда с месодайно направление. В бизнес плана е заложено и развитие на млечна ферма и разбира се производство на млечен продукт. Обработват близо 2000 дка земеделска земя.

Какво ни написа г-н Бончев

– Моят мироглед са малките семейни ферми. Там е най-трудно. И не виждам човек или организация, която да ги защитава или поне да им изложи исканията, защото те не са бизнес-организирани и ориентирани. За тях интерес ще са първите два пакета.

 *Работен пакет 1: Роботизирани системи за доене – Създаване на системи за автоматичното доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството.

*Работен пакет 2: Роботизирани системи и форми за отглеждане на животни – Автоматично хранене, поене, почистване и дезинфекция на помещенията, автоматично претегляне и преброяване на животните и др.

 Малките фермери искат спокойствие и стабилност (от доста време непоносима дума). Проблемите им не са сложни, решенията също.
Но никой не ще да ги чуе.

Ако човек следи публичните изяви на администрацията, придобивам чувството, че те не съществуват. Това са семейни ферми – млечни, месодайни (а на повечето места смесени), там кравите си имат имена, хората си ги гледат с внимание …. има такива ферми, по една, две в почти всяко село.
Те си отиват.
Те си отиват тихо и безропотно усвоявайки внушението, че са маскари, измамници, лъжци, дето само мислят как да излъжат ДФЗ, за да вземат пет лева.

Извинявам се за дългия пост, просто споделям, но моя мироглед е само там. Нека им се помогне за добра селекция, за качествено изхранване, после да дойде ред за останалите, неминуемо важни компоненти от целия говедовъден процес.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here