Да – на фермерските пазари. Проблемът е само един – да се избере модела.

4

Проблема с фермерските пазари на селскостопанска продукция е много стар и е стоял пред всички държави развиващи земеделието. Някъде е решен, другаде се решава, в трети страни въобще няма такива пазари.

В тази връзка не случайно повдигнахме за обсъждане проблема с пазарите, и едва ли не вече сме дилемата – да бъдем или не. От проведените многобройни разговори с фермери оставаме с впечатление, че те искат нещо което знаят, че трудно може да стане. Цитираме какво ни каза един фермер – „Аз искам да обера моите плодове от градината, да ги занеса на пазара, да не плащам такса за маса, да ги продам на двойна цена, защото са от моита градина, със супер качество, няма тор и са много вкусни. Да си продам стоката за един час, и да отивам в градината“.

Ето защо всякакъв коментар по тези въпроси, ще бъде ценен за постигането на най-доброто. Говедовъд

Представяме гледната точка по отношение на фермерските пазари на Тодор Арбов, който много добре познава ситуацията в България независимо , че живее в далечна Канада.

Има място за фермерски пазари, тъй като сивата икономика в селското стопанство е факт. Въпросът опира пак до коопериране на дребните производители, защото на практика не е възможно, особено в животновъдството, да се отделят 1 или 2 дни в седмицата за присъствие на пазара.

Ако 5-6 производители с различни продукти се кооперират, могат да използват наета продавачка на комисионна. Има достатъчно желаещи да работят пенсионери, които с удоволствие биха участвали в такава схема 2-3 дни в седмицата. При елиминиране на прекупвачите цените могат да бъдат достатъчно конкурентни (по-ниски) от предлаганите в магазините.

Като допълнителен стимул може да се помисли за освобождаването на тези продукти от ДДС, т.е. на такива щандове, където се предлагат стоки директно от производителите, няма да е необходимо да има и касови апарати. Достатъчно е да се плати годишен лиценз за определен максимален оборот вместо ДДС.

Важното е продуктите да стигат до клиента по най-краткия път, за да има такава схема положителен ефект върху качеството и цените.

Друга форма на участие в пазара на такива кооперативи е доставка по домовете, особено в големите градове. Контролът на качеството както на растителните продукти, така и на тези от животински произход трябва да е завишен, като освен глоби при нарушенията, може да се налага и временна забрана за продажбата на определени продукти.

Няма нужда да се открива „топлата вода“ и да има два вида пазари – общи и фермерски. Пазарите във всички страни с развито селско стопанство са смесени. Едни от на-добрите, на които съм бил, са тези в Южна Франция и Северна Италия. Мога да ви дам за пример и Канада, където няма изобщо ДДС на основните хранителни продукти.

Така че всеки, който произвежда храни, може да ги предлага на пазара без кантар и касов апарат. На пазарите се конкурират директно производители и прекупвачи. Хората избират според цената и качеството, и разбира се – според възможностите си.

Тодор Арбов – Канада

4 КОМЕНТАРИ

  1. Госпожо Петрова, с удоволствие бихме научили от Вас как се провеждат фермерските пазари в ЕВРОПА и ще подскажите нови идеи. Ако обвинявате в нещо НСГБ значи обвинявате 600 ваши колеги -членове на съюза и коректно внесли членския си внос. Ако някои ги ощетяваше как мислите щяха ли да са членове на организацията.

  2. Пак ли ще откривате топлата вода?На всякъде в Европа ги има,или се чудите каква ще е вашата полза от фермерски те пазари.Достатъчно ощетихте фермерския труд, поне имайте съвест и спасете малкото,което е останало в тази оглозгана държава.

  3. подкрепям напълно г-н Арбов,но нашите чиновници,не са в час,нито с пазарите,нито със световните практики в тази област/за тях…правилата си ги правят…измислени наредби…за да обслужват накои…интереси…и каква комисиона ще получат за,,поръчковата…наредба….за останолото..пазара..качеството..и цените..потребителите…ще определят..

  4. Сдружаване на малките фермери е пътят за фермерски пазари. Аз бих ги предпочел.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here