Килограми при заплождане

0

Би трябва да няма фермер-говедовъд, който да не знае на колко килограма трябва да стане юницата, за да бъде заплодена. Тези килограми си ги знаят фермерите и от другите страни.
Разликите са много малки в килограмите с тези при нас, продиктувано от особеностите на условията на отглеждане и климата на съответната държава.

Какви са тези килограми, които разрешават покриването на юниците в Ирландия.

Постигането на целевите  килограми е много важен фактор за разплодните юници. Тези, които не успеят да постигнат  определените килограми преди заплождането и отелване, ще произведат по-малко мляко през първата си лактация и ще се борят да наваксат  теглото.

Проучванията показват, че ранната пролетна трева може да поддържа наддаване на живо тегло до 1 кг / глава / ден. Уверете се, че най-леките животни имат приоритетен достъп до най-добрата трева, тъй като те имат най-много нужда за достигане на определеното тегло.

За да сте сигурни, че юниците са достигнали целевото си тегло, направете следното:

  • Претегляне на юници преди осеменяването или пускане на бика;
  • Отделете юници с поднормено тегло от тези с или над целевото тегло. Има по-малка конкуренция в по-малка група, което ще бъде от полза за по-малките юници;
  • Дайте приоритетна паша и концентрати на групата с поднормено тегло.

Ако тревата стане по-оскъдна през пролетта, добавянето на 1-2 кг зърнени фуражи, като валцуван ечемик ще помогне да се поддържа непрекъснат растеж.

Целевите тегла при разплодните юници са 315-330 кг живо тегло за Холщайн и съответно приблизително 300-315 кг и 290 кг за британските фризийски и кръстоските.

Холщайн фризийските юници с тегло под 275 кг трябва да бъдат приоритетни тази пролет, а също  британските фризийски и кръстоски с тегло под 265 кг и 250 кг също трябва да имат приоритет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here