Полезният огън

0

Огънят е бързо и постоянно окисляване на материал в химичния процес на горене, при който се отделят топлинасветлинагазове и твърди остатъчни продукти. Огънят не включва бавни окислителни процеси, като корозията или храносмилането. Цветът на пламъка зависи и от температурата на горене. Например червеният цвят обикновено означава 800 °C до 1000 °C, оранжев – от 1100 °C до 1200 °C и бял – от 1300 °C до 1500 °C. Пламъкът на обикновената свещ е с температура около 1000 °C.

Свикнали сме обикновено към огъня да имаме негативно отношение, свързвайки го с пожарите, защото след тях не остава нищо. В много случаи обаче огънят е и полезен.
Така е и при почистването на подовете на краварниците.

Гладките подове в оборите за отглеждане на крави, подовете на доилните зали и други бетонирани повърхности в обора могат да доведат до инциденти за хората и животните.

За да се  обнови  бетонът и подът да стане отново стабилен, пода се загрява за няколко секунди с пламък на горелка, който е с температура над 3000 ° C, използвайки метода на струята на пламъка. Резултатите от това „фламбе” вследствие  процеса на взривяване с пламък действаики се на пода са добри.

 Поради топлинния шок, отлаганията на урина, камъни, мазнини и протеини, полепнали по повърхността, буквално се отстраняват. Топлината прониква само около 2 см в бетона. 

Според дългогодишния опит от Франция, кравите все още имат добро сцепление с пода дори след шест до осем години експлоатация. Ако подът се почиства ежегодно с препарат за високо налягане, експлоатацията на пода може да продължи повече години.

По този начин могат да се обработват от 100 до 140 м2 повърхност на час. Разходите за почистването са 10 евро на m².

Източник: LZSG Flawil

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here