Стартъп – най-новото понятие в речника ни. Кои са те

0

През последните месеци думата “стартъп” започна да се употребява от политици, бизнесмени, лектори и дори между приятели и познати. Какво се крие зад тази дума.  Какво е стартъп?

Терминът стартъп (от английски start-up) няма точна дефиниция, но най-общо това е млада компания, която разработва продукт или услуга, нови за пазара, които предлагат конкретно решение за даден проблем.
Основата на всеки стартъп е иновацията и предоставянето на несъществуващ досега бизнес модел.
Тези компании се характеризират и с голям риск, тъй като се свързват с нови и непознати досега решения. Успешните стартъпи са привлекателни за инвеститорите, които разполагат със средствата за разработване на бизнеса и търсят потенциална идея за растеж. Така за кратко стартъпът може да се превърне в компания за милиони, но е необходима много работа по привличане на финансиране.

Основатели на всички са “предприемачи”, но има разлики между начините за финансиране и стратегиите им.

Лайфстайл бизнес – Работиш това, към което изпитваш страст

Стийв Бланк сравнява тези предприемачи със сърфистите, които преподават уроци по сърф, само за да могат да си плащат сметките и да карат повече сърф. Лайфстайл предприемачите живеят живота, който обичат, работят единствено за себе си и преследват своята лична страст.

“Малък бизнес” – Работиш, за да изхранваш семейството си

Повечето предприемачи и бизнеси по света всъщност са малки фирми – това  са бакалии, фризьорски салони, консултанти, пътни агенции, магазини за интернет търговия и други.

Всички тези хора сами управляват бизнеса си. Собствениците на фирмите искат да притежават своя бизнес и да изхранват семейството си.

Стартъп за разрастване – Роден, за да порасне

Стартъпите, които могат да се разрастват, са мечтата на предприемачите от Силициевата долина и на техните венчър инвеститори. Google, Skype, Facebook и Twitter са някои от актуалните примери. От първия ден основателите им вярват, че тяхната визия може да промени света. Те искат компания, която ще се търгува публично или ще бъде придобита от друга компания, което ще генерира печалба от милиони долари. Тези стартъпи изискват рисков капитал, за да финансират своя бизнес модел, и привличат инвестиции от рисковите капиталисти (известни още като венчър капиталисти).

Стартъпи, които целят продажба на компанията – Искат да бъдат закупени (т.нар. “exit”)

Много от тези стартъпи прескачат традиционните фондове за рисков капитал, като използват колективно финансиране тип crowd-funding и финансиране от бизнес ангели. В някои случаи те успяват да изградят бизнес за милиарди, но липсата на традиционни инвеститори с рисков капитал (и на нереалистични оценки за стойността на бизнеса) премахва натиска да се постига ликвидност на всяка цена. Този тип стартъпи обикновено се продават на по-голяма компания за 5 млн. до 50 млн. долара.

Социални стартъпи – Те искат да променят света

Социалните предприемачи са не по-малко амбицирани, всеотдайни и мотивирани да постигнат даден ефект от всички други основатели на стартъпи. Тяхната цел е да направят света едно по-добро място.

Стартъп в голяма компания – Иновация или край

Големите компании имат краен жизнен цикъл, а през последното десетилетие той става все по-кратък. Те повишават своята ефективност чрез намаляване на разходите. Но вече не е достатъчно просто да усъвършенстваш съществуващите бизнес модели. Почти всяка голяма компания осъзнава, че за да се справя с външните заплахи, трябва да генерира иновативни решения и изцяло нови организационни структури и умения.

Изводът

Всеки от тези шест вида стартъп има различни финансови цели, изисква различен екип и използва различни стратегии за финансиране. Досега инвеститорите са се отнасяли към тях като към умалени версии на големите компании, но вече разбираме, че това просто не е правилният подход. Големите компании използват познати бизнес модели, а стартъпите са временни организации, които търсят мащабируем и повтаряем бизнес модел.

източник: Банкер

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here