Публикуваме част от книгата на д-р Д.Мутафов, изляла през 1937 г от името на Дружество за Народно здраве”

Всекидневният живот на човека е пълен с несъобразни глупави навици и действия – в къщи, по улицата, навред. Това са наглед  дребни работи, но тъкмо за това, че не им се обръща никакво внимание, могат по някога да имат непоправими последствия.

За такива дреболии искам да разкажа.

В жилището: – Който има щастието да разполага с повече стаи в жилището си, той ще има възможност да им направи едно разумно разпределение. Като подреди за спалня и всекидневна най-светлите и просторни стаи. Поне така би направил всеки разумен стопанин. Така ли е всъщност? Спалнята почти винаги е най-лошата стая, а в селата – това е кухнята. Там, за по топло спят всички членове на семейството и дишат гъстият въздух от изпаренията на телата им, на фасула от кухненската печка, на пелените пострени да съхнат. А в съседство в хубавата гостна стая се мъдри празна, с чисти покривки и пердета, за да приема веднъж в годината някой гостенин или да бъде готова за някой особен случай-кръщене или сватба.

За жилището са необходими – светлина  и въздух. Не стига че избират най-лошите стаи за живеене, а и на това отгоре единственият прозорец бива затулен с двойни или тройни пердета. Други домакини, за да не им избелеят чергите или да им се развали покъщината не пропускат слънчев лъч в стаите и отрупват прозорците и пердета, транспаранти и други. Това вършат от много ум, защото изглажда чергите са пои-ценни от здравето на децата.

Нощта минава, идва сутринта и тоалетът с миене на лицето. Като че ли през нощта то се е особено измърсило. Не е ли по-правилно да се измива човек вечер, след като и бил на работа, а сутринното миене да бъде само освежаване. Също не е ли по-разумно миенето на зъби да става вечер и след всяко ядене? Защото ако вечер след яденето не се изчистят зъбите, остатъците от храната между тях загнива в затворената през нощта уста и поврежда зъбите. За това сутришното почистване е късно и не помага нищо.

Пристъпваме към обичането. Естествено, модерният човек и  спортист ще избягва всякакви дрехи и колани, и пристяга тялото. Помислил ли си е мъжът, защо стяга врата си с твърди, високи яки и защо си души с връзка. Защо си пристяга корема и черния дроб с разни каиши,а не си придържа панталоните с тиранти. А не мисли ли, че разните коланчета за чорапи му пристягат кракът и пречат но правилното кръвообращение и по такъв начин му докарват разширение  на вените. А какво да кажем за тежкото му облекло: риза, фланелка, горна риза, жилетка,палто, яка, връзка, ръкавели, копчета,пардесю, шапка, ръкавици и бастун. Толкаво много дрехи пречат за изпарението на тялото и не дават достъп на пресен въздух до него. А знаем, че човек диша и чрез кожата си.

В това отношение жените са по-умни. Те се обличат леко и повечето от тях изоставиха инквизицията да  се стягат с корсети и разни стегала. Само по отношение на високите токове са още неразумни и продължават да се кълчат и кривят краката, като че ли ходят с кокили. А, още и за тънките копринени чорапи. Да се носят такива през горещите дни е практично и приятно, но ако ги носят през студените зимни дни, трябва да не се учудват на посинелите си и измръзнали кратка и честите настинки.

Материалът е подготвен от Катя Арнаудова  –  гр.Сандански

 продължението – следва

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here