Имат ли място роботите във фермите

0

Д-Р Конов, първи започна дискусията по отношение работен пакет №1 от проекта Интелигентно животновъдство.

Д-р Пламен Конов :Роботите и останалото

Доктор Конов сподели с нас, че има толкова много работа да се върши по фермите, че няма време за роботи.

Наистина, у нас роботите се броят на пръсти.

Някои от пионерите приключиха дейността си, но в крайна сметка това е бъдещето и час по-бързо трябва да се решат проблемите между настоящото и роботизацията, за да започнат те да се приемат от животновъдите и да им се отплащат.
Другият фактор за малкия интерес – е цената на робота. При сегашната икономическа ситуация не е лесно да се отделят необходимите  средства. Хубавото е, че дори по-напрегнатите дни около изборите този материал се чете и имаме реплика от г-н Христо Гъчев:
Приятели, не се изказвайте за неща които не разбирате, моля ви пишете ми или се обадете за роботизирано доене и хранене, нека всеки да е специалист в неговата област, особенно докторите.
Мислим, че има някакво неразбиране за това което е искал да каже д-р Конов.

Да се върнем при Работен пакет №1: Роботизирани системи за доене – Създаване на системи за автоматичното доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството.

През последните години е трудно у нас фермерите да проговорят. Ето защо ще ви представим, какво казва за роботите един сръбски фермер. Този материал е публикуван в животновъдното издание Агросъвети. Това не е реклама, това е мнението на един от водещите фермери на западните ни съседи.

 Предимствата на роботите в животновъдството

Роботите за доене вече не са научна фантастика и за нашите животновъди. Тази технология става все по-разпространена в семейните ферми. – Така започва  разказа си фермера Драган Тадич. – Предимствата на този начин на работа са многобройни. Причината за закупуването на робота в самото начало беше невъзможността да се намери работници, които да работят във фермата. Денят Х дойде и трябваше да решавам дали да спираме производството или ще купуваме робот. Така че, избрахме второто и купихме робота.
Какво ни дава той.

Роботът ни дава свобода, можете да организирате кравите в трикратно, четирикратно доене. Това ги облекчава, защото не е нужно да носят 15–20 литра мляко във вимето, но могат да влязат в робота на всеки 6-8 часа. Много е трудно да се организирате доенето на кравите дори и в зала  три пъти на ден, а с робот е лесно. Тук няма „сляпо” доене, така че роботът прекъсва доенето, когато подаването на мляко спре, което е много полезно за здравето на вимето.

Контрол на болестите.

На този робот можете също да изолирате една четвъртина, ако е болна. Соматичните клетки се контролират на всяко тримесечие, можете да откриете маститът много рано и да започнете лечението навреме. Така че, можете да доите една или повече цици, както желаете.  Кравите свикват много бързо с тази система, просто я стимулирате с храна. Тя идва при робота, когато пожелае, но в началото е важно да го прави възможно по-често.

 Можете да  регулирате робота според периода на лактация или според производството на мляко. Или и двете. Известна икономическа рентабилност има когато се получава  10 литра на доене. Когато кравата дойде при робота, вимето се измива с хладка вода, комплектът за доене се дезинфекцира, за да бъде стерилен за следващата крава и накрая вимето се облива с дезинфектант и всички това има своята цена. Ето защо виждате, че броят на доенето съответства на физиологичното състояние на кравата, и съответно нямате прекалено много разходи за него.

Цялата система е създадена така, че робота допринася за хуманното отношение към животните.

Кравата остава в робота за около 6 минути. Самото доене трае около 3,5-4 минути. По-рано само  доенето продължаваше от 6 до 10 минути, което е голямо бреме за кравата. В роботизираната система предимството е да се балансира диетата, буквално в грамове, за да се гарантира, че кравата е яла точно това, от което се нуждае. Въз основа на определени показатели на млякото можете да регулирате от какво се нуждае кравата, можете да реагирате навреме. Можете да видите, че не всички крави са еднакви, някои избират какво да ядат, така че въз основа на това можете да видите разликата в качеството на млякото. И тогава веднага го коригирате, чрез дажбата – количество и състав.

Що се отнася до разходите за закупуване на роботи, разходите са само за покупката, защото практически няма други по-високи разходи в сравнение с класическите доилни зали. Има и програми, чрез които можете да получите възстановяване на голяма част от средствата.  Разходите за самото използване се отразяват в консумацията на вода за миене, която съществува и в класическите доилни зали, може би дори повече, отколкото при роботите. От друга страна, при роботизирано доене и контрол на всички параметри, касаещи всяко гърло поотделно, количеството мляко също се увеличава, посочва нашият събеседник.

Интересно нали. Всичко казано с прости и разбираеми думи от фермера. Ще бъде интересно и г-н Гъчев да каже нещо за роботите.

Източник:ТУК 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here