Фермерите пак на тракторите

0

Решение на Висшия съд на Франция да отмени задължението за етикетиране на произхода на млякото, предизвика възмущението на фермерите  във Франция. Фермерите и политиците в млечния сектор са особено раздразнени от този ход, наричайки го “неприемлива стъпка назад” и “решение, което противоречи на границите на историята”.

Освен това, решението също противоречи на намерението на Европейската комисия да направи задължително етикетирането на храните от есента на 2022 г.

Въз основа на становище на Съда на ЕС в Люксембург, Държавният съвет се произнесе в полза на френския млечен гигант Lactalis на 10 март, като обяви за незаконно налагането на географски етикет на млякото при липса на доказана връзка между неговия произход и свойства.

Производителите на мляко обаче не са доволни от това решение. Това е много лош сигнал, който според тях не позволява на потребителите да бъдат информирани за произхода на млякото и проследяемостта на това, което консумират.

Решението “подкопава дългосрочните усилия на френските фермери да отговорят на очакванията на гражданите, което трябва да позволи на селскостопанската професия да печели достойно за прехраната си.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here