SOFT-AGRO: Джапанки за крави

Продължаваме да публикуваме материали свързани с проблеми ко краката на кравите за мляко. Голям проблем в големите млечни ферми, допринасящ няколко десетки процента от кравите да бъдат бракувани поради заболяване на копитата. 
С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Проблеми с копитата при говедата: предотвратяване и излекуване

Не само при свободното отглеждане на крави, но и при кравите, които се отглеждат вързани  има проблеми с копитата. Тук ще разберете какво тормози кравата и какво можете да направите, за да  предотвратите заболяването.

При отглеждането на  говеда има различни фактори, които имат отрицателен ефект върху здравето на копитата. Това води често  до чувствителност на ходилата, затруднено ходене и заболявания на копитата на кравите.
Разберете какви са тези фактори и как можете да избегнете проблемите с копитата  при вашите животни.

  1. Преход от вързано към свободно отглеждане.

Тъканта на рога на копитата расте по-бавно при вързано отглеждане, отколкото при свободното. Ако животните се прехвърлят в обор с технология за свободно боксово отглеждане, са необходими около осем седмици, докато растежът на роговата тъкан се приспособи към новите условия. Нееластичната тъкан на копитото тук се износва много бързо.
Последствие: ходилата, особено при върховете, се изтъняват много бързо.

  1. Твърда повърхност на пода в обора

Ако долният слой на копитата е много надраскан, тъканта на рога няма време да расте и да се възстановява и ходилата също стават тънки. Това  се случва особено често при бетонни или асфалтови подове.

  1. Прекалено голямо натоварване на твърдия под

Тези проблеми често възникват при разплодните бикове поради теглото им. Резултатът е твърде тънка и чувствителна „подметка”. Животните има дори случаи, когато не могат да ходят. Поради болката, тези големи бикове  не издържат на болката.

  1. Неадекватна грижа за копита

Ако по време на подрязването на копита, се отреже твърде много тъкан от рога на копитото, то стават твърде тънко и чувствително. Ходилата, също могат да бъдат много чувствителни поради заболяване на копитата. Тук животните често реагират дори на обикновена натискане с пръст.

Решаване на проблеми с копитата

Патогените могат да причинят инфекция на копитата. В този случай ветеринарният лекар трябва да се намеси, за да предотврати разпространението на инфекцията. Ако „подметката” все още е покрита с тъкан от рог, се препоръчва облекчаване на болката и трябва да се избягва допълнително износване на тъканта от рога.

Ето някои неща, които можете да направите, за да помогнете на животното:

Преместването на животното върху дебела сламена постеля или гумени рогозки може да облекчи натоварването на твърде чувствителните копита. Но ако животните трябва да останат в стадото, това е трудно.

Меката превръзка може да облекчи болката. Този тип „обличане”, когато кравите се държат  на твърди подове, може да се държи от няколко часа до два дни.

 Добра алтернатива на меката превръзка е мек блок за копитата. В зависимост от размера на проблема, такива подложки могат да бъдат прикрепени към всички  копита.

 

Преди  да залепите мек блок за „джапанка” за копита, първо проверете как копитата са предразположени към пробиване. Можете да залепите обувката както на вътрешното, така и на външното копито.

 

 

С помощта на ренде премахнете горния слой на копитата.

 

 

Уверете се, че повърхността, към която ще бъде залепен блокът, е чиста, в противен случай лепилото няма да се задържи.

 

 

 

 

Сега можете да нанесете лепило върху подметката и равномерно да го разпределите със шпатула.

 

 

 

Първо трябва да прикрепите „джапанката” към копитото  и да натиснете силно за 10 секунди

 

 

 

За да блокира здраво върху копита, кравата трябва да стои върху него.

 

 

 

 

Когато лепилото изсъхне, можете просто да отрежете стърчащите ръбове

 

 

 

 

Меките подложки за крака, изработени от EVA пяна, са меки и пухкави.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here