Още за дискусията – Робот във фермата

0

Продължаваме дискусията по пакет 1 на Интелигентно животновъдство:

Роботизирани системи за доене

Създаване на системи за автоматичното доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството.
Темата, ясно не е позната детайлно на много от нас. В тази точка са включени и роботите за хранене и почистване, за които нямаме изказване. Тук може да направим и първия извод относно програмата  Интелигентно животновъдство.
Темата в първия пакет на програмата ИЖ е избрана правилно. Оказа се, че фермерите не знаят почти нищо за роботите. Представата им за тях са само от думата робот, която олицетворява следното:
Фермерите трябва да навлязат вътре в материята роботи, за да преценят необходими ли са за тяхната ферма. Също така трябва да се преодолее психическата бариера от над 200 000 лева, колкото струва робота.

Защо се забавя внедряването на роботите, само липсата на пари ли е причината или има и други фактори. За това ще говори  д-р Конов. Всъщност това е и отговор на една реплика по темата от г-н Гъчев.

Д-р Конов: Г-н Гъчев, може и да се познаваме, а може би не?
Достатъчно съм доказал през годините, че подкрепям прогреса. Трудно е обаче “да скочиш от родовообщинния в капиталистическия строй”!  Това, което съм коментирал се отнася до мнозинството от българските фермери, които нямат капацитета да минат в следващата стъпка на развитието си.

За да имаш роботизация е нужно всичките процеси във фермата да са отработени и ясно и точно изпълними. Не може да доиш на ръка или в гюм и след като от някъде ти купят робот да грабнеш лаптопа!

Икономическата ефективност на фермата  определя и размера на инвестициите в нея. Програмите са затова, да ти помогнат да не връщаш всичко вложено на банката с лихвите. 

Знам достатъчно автоматизирали се ферми, които стигнаха до фалит, въпреки модерното оборудване, което закупиха и приложиха.
Що се отнася до 3-5 кратното доене, то е безсмислено и ресурсоемко, с нищо не допринасящо нито за повече мляко, нито за здравето на вимето! Доилната на зала си остава класика в жанра. Робота за доене е частично приложим и то за малки, но силно рентабилни родителски ферми.

Колко робота са нужни на ферма с 200 крави, за да бъдат издоени двукратно? А за ферма с 1000, 2000, 10000 крави.


Роботът е машина с автоматично управление, която може автономно да изпълнява определени задачи, почти винаги с помощта на електронен хардуер и програмирани инструкции. Чрез своя вид и движения роботите често създават усещането, че имат собствени намерения и самостоятелна способност за действие.Роботите обикновено се използват за изпълнение на задачи, прекалено еднообразни, мръсни или опасни за човека.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here