В САЩ останаха 31 000 ферми за мляко

0

В САЩ, където смятаме, че всичко им е наред, броят на фермите за производство на мляко намалява непрекъснато. През последните три години всеки пети производител на мляко е хлопнал кепенците на обора си. С други думи 22% от млечните говедовъди са спрели да доят кравите си и съответно са ги продали. Лошото е, че през последните години това явление се засили и в чисто млечните райони на САЩ – Уисконси, Минесота, Пенсилвания и др.
От 2003 г. насам САЩ са загубили повече от половината от своите млечни ферми. В края на 2020 г. млякото се произвежда само в 31 657 ферми.

След много години ниски цени на млякото, се прибави и пандемията Covid, която първоначално разтърси силно млечния сектор. Субсидиите, изплатени като част от пандемията и свързаното с това покачване на цените на млякото до рекордно високи стойности в края на есента на 2020 г., дойдоха твърде късно за много фермери.

Въпреки огромната загуба на млечни ферми, производството на мляко в Съединените щати нарасна с 2% през 2020 г. до около 101 милиарда кг. Това противоречие се дължи на разрастването на много млечни ферми. Освен това, в края на 2020 г. е регистриран най-голям брой млечни крави от 1995 г. насам – над 9.5 млн. крави.

Индивидуалното производство на животни в САЩ през 2020 г. е средно 10 795 кг което е с 173 кг над постигнатото през 2019 г. Министерството на земеделието (USDA) прогнозира по-нататъшно увеличение на дневния добив на крава от почти 1,7%.

Значителното нарастване на цени на царевицата и соевото брашно говорят в полза на по-нататъшното фалиране на много млечни ферми.  Понастоящем производителите на мляко са особено засегнати от по-високите цени на фуражите, тъй като цените на млякото са склонни да намаляват.

Следователно вече е предвидимо, че силната експанзия на много стада вероятно няма да продължи тази година; броят на кравите може дори да намалее.  Намаляването е сигурно.
Делът на юниците в общия брой млечни крави е 48,8%, най-ниското ниво от 2009 г. Следователно, не всяка крава за клане  може да бъде заменена с юница.

Източник: САЩ (USDA)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here