Месодайните крави са потенциал

0

Отглеждането на месодайни крави е потенциал в румънското земеделие – така започва свое изказване румънският евродепутат Данаиел Буда или “Балканският кинжал на фермерите в ЕС”, както го наричат някои.
Би било добре да чуваме по-често и нашите евродепутати в земеделието. Ако не за нещо, поне за самочувствие на фермерите, както правеше един от предните депутати – Момчил Неков.

Даниел Буда говори и за нелепите цени, предлагани от някои купувачи, и за всички неудобства, пред които са изправени животновъдите, но каза, че тази дейност ще се окаже рентабилна в дългосрочен план.

 Ето мнението на евродепутата Даниел Буда, публикувано на страницата му във Фейсбук..

Говеждото месо е все по-сериозен и „здравословен” вариант за румънските фермери! Писах и за тази нова опция за фермерите у нас, а именно ориентацията към месодайните крави. Независимо дали говорим за крави Ангус, Лимузина, Шароле и списъкът може да продължи, те са се превърнали в безспорна реалност по хълмовете, а понякога и по равнините в Румъния, където някога сте виждали многобройните стада овце. 
Бавно, бавно този сектор се развива по множество причини. Всъщност, дори „отвъд, на запад“, срещате стадо от 20-30 глави месодайни крави, обикновено до ферми за млечни овце. 
По една проста причина, както фермерите казаха, че тези крави са „моята банка“. Имам нужда от няколко хиляди евро, не отивам в банката, а отивам и продавам 2-3 крави. Сигурен, в добре развита система, където се плаща правилната цена. 
Това е пример, който може да бъде последван у нас, без дискусия! Въпреки това е сложно за сектора на говеждото месо от гледна точка на продажните цени на угоени или отбити бикове.
 Мизерната цена, предлагана от някои измамници от само 8 лей/ 3.20 лева/ за кг за телета над 400 кг или 10 лей/ 4 лв/ за тези около 200-250, ви кара да разберете, че като дръпнете чертата сте загинали.”

Преди няколко дни един фермер ми каза:- „Г-н евродепутат, жалко, че месото е без пари в Румъния. 8-9 лей за кг е шега. Отглеждам  стадо от 35-40 крави, за да ги имам, когато дойдат по-добри времена. Румънците все още не ядат говеждо, въпреки че е по-здравословно. Въпреки всички трудности на системата, призовавам всички, които имат възможност да инвестират допълнително в сектора на говеждото месо. На ниво ЕС все още внасяме големи количества говеждо месо от трети страни в Съюза. Това ни дава право да вярваме в потенциала на този пазар.

Последното го каза ваш другар, фермер. Послушайте го и аз мисля, че времето на месодайните крави дойде.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here