Ранно откриване на заболяването по поведението на животните

0

Ранното откриване на заболяването на животните, носи полза за всички – икономическа за фермера и здравословна за животното, съпътствано с по-малко разходи за лекарства и по-малко намаляване на продукцията.

Кравите в транзитната фаза, променят поведението си по отношение на храненето и лежането няколко дни преди появата на клинични симптоми на мастит и метрит.
Джулия Ломб от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър (Канада), обяснява, какви са забележимите промени при животните, които ще се разболеят след няколко дни. Заключенията са направени на основа собствени и други международни изследвания.

По-малко социален контакт преди мастит.
В проучванията се отчита за крави преди явно заболяване от мастит, че три дни преди появата на симптомите и диагнозата, имат променено социално и хранително поведение. Избягват контакти с други крави и прекарват по-малко време на хранителната пътека. Три дни преди диагностицирането, поведението им при  хранене се променя. Болните животни имат по-нисък прием на храна и могат да бъдат изместени по-бързо на хранителната пътека.

Намаляването на храната води и до спестяване на енергия
Проучванията показват, че мастит или метрит се появяват по-често при крави, които се отелват в отделни боксове или в отделни помещения и нямат визуален контакт с другите крави. Учените обясняват промените в поведението, като например, намалено приемане на храна и намаляване на времето за хранене, се дължи на спестяване на енергия, която животното използва, за да се бори с болестта.
Избягването на социални контакти също може да служи за защита на здравите животни от инфекциозни микроби.

Болката може да промени поведението.
Не всички промени в поведението, които изследователите са видели във връзка с мастита и метрита, са в съответствие с класическата клинична картина. Например, ако очакваме болните крави да останат по-дълго време легнали, това не е така и при двете заболявания. Докато кравите с метрит, стоят и лежаха толкова дълго, колкото здравите крави, проучванията показват, че кравите с мастит дори имат удължен престой на стоене. Което се обяснява с това, че кравите с мастит искат да избегнат натиска върху възпаленото виме.

Промените в поведението, като показател за ранна болест?
Фермерът трябва да наблюдава и оценява поведението на транзитните крави и открива предварително потенциално болните такива и започне лечение. Ако го може това е отлично. Технически инструмент за наблюдение на поведението на животните могат да бъдат например транспондерите, който измерват времето за хранене на хранителната пътека и съответно приетата храна.

Ако промените в поведението могат да бъдат открити преди клиничните симптоми, лечението може да бъде приложено по-рано, което увеличава и успеха на лечението.

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here