UHT млякото?

0

UHT е съкратеното обозначение на топлинна обработка на млякото при ултрависока температура /Ultra Hight Temperature/ на 140 градуса за кратко време или може да се каже процес на стерилизация. По време на стерилизацията се унищожават всички вегатативни форми на микроорганизмите и техните спори, което гарантира запазване на качествата на млякото при стайна температура.

В големия град, за да намерите натурално прясно мляко, не е толкова лесно. Непосредствено след получаването на млякото от кравата, то не съдържа почти никакви вредни микроорганизми. Но след няколко часа бактериите от околната среда попадат вътре, така че консумацията на мляко в неговата сурова форма може да донесе на човек голяма вреда.

Ултрапастьоризирането на млякото (UHT) е модерен метод за обработка и съхранение на този полезен продукт. Това е по-ефективен и “мек” метод от пастьоризацията или кипенето. Основната цел за ултрапастьоризация е максималното унищожаване на патогени с минимални промени в химичния състав на млякото. Получената напитка съдържа всички лечебни хранителни вещества и витамини, тя е незаменима за здравословна диета.

При ултрапастьоризация се използва само най-високото качество мляко.

Самият процес е следния: в специална инсталация млякото бързо се загрява до 137°С и се държи при тази температура за 4 секунди. Това е последвано от рязко охлаждане до 4-5 градуса. Поради високите температури се постига унищожаването на патогенните бактерии в млякото, но неговите полезни свойства не се губят.

Стерилизирането и стягането са задължителни условия за боравене и опаковане на продукта. Млякото се опакова в асептична опаковка, която се състои от многослоен картон. По този начин се предотвратява отрицателно въздействие върху продукта на влага, светлина, бактерии и миризми.

Дългият срок на годност на млякото се постига чрез запечатаната опаковка. Не е необходимо UHT млякото да се съхранява в хладилник в херметически затворена торбичка, тъй като няма да се превърне в кисел продукт дори при стайна температура, тъй като не съдържа бактерии. Това е предимството на UHT за други видове млекопреработване, тъй като може да бъде закупено за бъдеща употреба, без да се страхувате, че ще се влоши качеството му.  Отворената кутия вече трябва да се съхранява в хладилника за не повече от 4-5 дни, в противен случай млякото ще стане неизползваемо.

UHT млякото не изисква варене. То може да се използва в готов вид – добавено към закуска или зърнени закуски за дете. Можете да сте сигурни, че това е най-безопасния и най-надежден продукт на съвременния пазар на млечни продукти.

Източник: gotvach.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here