SOFT-AGRO / Състав на фуража

0

Продължаваме да публикуваме материали свързани с проблеми по отглеждането на кравите и ремонтните  юници за мляко. Голям проблем в големите млечни ферми, допринасящ няколко десетки процента да се повишат разходите за тяхното отглеждане, лечение и хранене.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Състав на фуража

Животът без вода не е възможен. Бозайниците могат да живеят много по-дълго без храна, отколкото без вода. Ако животинският организъм остане без мазнини или половината от протеина, той ще остане жив. Ако загуби само една десета от водното съдържание, той ще умре.

Задачи на водата: разтворител, транспортьор, обтегач, съставна част от структурата на тялото и съставна част от производителността

Нужда от вода: Тя зависи от: възраст и тегло на животното, количеството сухо вещество от диетата /дажбата/, протеини и минерали в диетата, производителност на животното, температура на околната среда, относителна влажност

Очаквани стойности на потреблението на вода:

на кг консумирана суха материя от диетата, говедата се нуждаят от 4-6 литра вода, прасетата – 2-4 литра вода.

Водопой: На животните може да бъде позволено да пият толкова вода, колкото искат. Те трябва да имат постоянен достъп до прясна вода. Индивидуалните  поилки са най-подходящи за това. Питейната вода трябва да бъде с добро качество. В нея не трябва да има гниещи продукти, оборски тор, урина, паразити  и промишлени замърсители като флуорид и тежки метали.

СУХО ВЕЩЕСТВО

Компонентите на фуража се различават значително по съдържанието на влага. За да се сравнят по-добре двете, често се публикуват данни за хранителното или енергийното съдържание на фуража за kg от сухото му вещество, съкратено като DM. Съответно количеството фураж може също да бъде посочено по отношение на естествената влага или сухо вещество.

Сухото вещество се определя чрез изсушаване на фуражната проба в продължение на 4 часа при температура над 100°С. През това време водата и другите течни компоненти се изпаряват от фуража

Стойност при хранене: от скалния срок на годност на фуражните суровини

Фуражните материали със съдържание на сухо вещество около 90% се съхраняват дълго време. С намаляване на сухото вещество във фуражите се подобряват условията за развитие на микроорганизми. Последицата от това е, че фуражите се влошават по-бързо.

Хранителните продукти с ниско съдържание на сухо вещество се запазват след консервиране, сушене, замразяване. Загубата на хранителни вещества по време на съхранение зависи от начина на консервиране.

Качеството на фуража е концентрацията на хранителни вещества

Изсушаването на зелена маса (изпаряване на вода) или събирането на царевица за силаж на етапа на восъчна зрялост увеличава съдържанието на сухо вещество във фуража, което означава концентрация на хранителни вещества.

Ограничения за консумация на храна

Общото количество фураж, консумиран от животните, зависи от съдържанието на сухо вещество в него и е ограничено от механично насищане.

 ВЪГЛЕХИДРАТИ

Структура – Въглехидратите са органични съединения, които освен въглерод съдържат водород и кислород в съотношение 2: 1 спрямо водата.

 Задачи на въглехидратите: Разлагане на енергия, Превръщане в гликоген,Преобразуване в мазнини

Разпределение

Прости захари: :глюкоза, фруктоза, галактоза,рибоза

Дизахариди::захар от тръстика или захарно цвекло,млечна захар,малтоза

 Полизахариди  нишесте, целулоза,инулин, гликоген

Смесени полизахариди:: хемицелулоза, пектин,лигнин

Произход: Захар:  захарно цвекло, Млечна захар: мляко,
Рафиноза: меласа, Нишесте: зърнени храни, картофи,
Целулоза: растителни клетъчни стени,
Гликоген : черен дроб и мускули,
Хемицелулоза : дървесни части на растенията,,
Пектин : съставни части на клетъчните стени на месестите части на растенията (листа, стъбла)

 СУРОВИ ФИБРИ

Структура:Суровите фибри се състоят от целулоза, хемицелулоза и лигнин.

Цели на суровите влакна: механично насищане (пълнител), регулиране на процеса на храносмилане, регулиране на киселинността в рубца, синтез на млечна мазнина

Свойства – Влияние върху храненето

Суровите фибри заемат специално място сред хранителните вещества и определят степента на усвояване на фуражите. Той се усвоява частично само от преживни животни с помощта на стомашни микроорганизми. Необходимо е определено количество сурови влакна, за да се поддържа нормалната функция на преживните животни. За моногастрални животни (свине, птици) суровите влакна служат като баласт.

Произход

Суровите фибри не са химикали. Тази концепция включва пектин, по-голямата част от целулозата и части от хемицелулоза и лигнин. Количеството сурови фибри се увеличава с растежа на растенията. По-старите растения съдържат повече сурови влакна с по-малка смилаемост (изключение: царевица за силаж).

МАЗНИНИ

Структура – Мазнините са съединения на трихидратен алкохолен глицерин с мастни киселини. Поради различните възможности за комбиниране на глицерин с различни мастни киселини, има много видове мазнини.

Задачи на мазнините:

– разлагане за енергия:- мазнините съдържат 2,3 пъти повече енергия от същото количество въглехидрати

– образуването на вътрешни мазнини (жизненоважни)

– формиране на резервни мазнини (енергиен резерв, защита от студ)

Класификация – Според степента на насищане с мастни киселини те се разграничават:

Наситени мастни киселини : маслена, палмитинова, стеаринова

Прости ненаситени киселини : растителни масла, ерукова киселина (рапица)

Полиненаситени мастни киселини (незаменими мастни киселини): линолова, линоленова, арахидонова

Точката на топене на мазнините с висок дял наситени мастни киселини е над 35°С. Мазнините с висок дял на ненаситени или полиненаситени мастни киселини са течни при стайна температура.

Мазнините, доставяни с фураж, влияят на свойствата на мазнините, които се образуват в тялото на животните.

Пример: млечна мазнина

Колкото по-висока е концентрацията на ненаситени мастни киселини в мазнината, доставена с фуража, толкова по-мека е мазнината в млякото.
Храненето със зелена храна и ленени семена прави маслото меко. Тортата с кокосово и палмово масло втвърдява маслото.

ПРОТЕИНОВИ ВЕЩЕСТВА (ПРОТЕИНИ)

Структура – Протеинът е изграден от верига от аминокиселини. Тези градивни елементи на протеина се състоят от основните елементи C, H, O, N и повечето също от P и S.

Цели  на протеина – Важен компонент, предимно на мускулната тъкан, вътрешните органи, кожата и косата. Жизненоважна съставка на ензимите и хормоните. Най-ценната съставка в животински продукти (месо, мляко, яйца и вълна).

Класификация

Суровият протеин включва всички съединения, които съдържат азот, т.е. чист протеин и непротеинов азот. При анализа на фуражите по метода на Wende, само част от азота се използва за определяне на суров протеин. Протеинът съдържа средно 16% азот. Следователно, за да се определи количеството суров протеин във фуража, съдържанието на азот в него се умножава по 6,25 (100: 16 = 6,25). Непротеиновите азотни съединения се намират в много фуражи, предимно в груби фуражи (зелени фуражи, силаж, кореноплодни растения и др.) Преживните животни могат да използват тези съединения чрез микроорганизми на търбуха.

Фуражната урея (карбамид) също се нарича непротеинови азотни съединения.

Смилаемият суров протеин е частта от суров протеин, който се усвоява от животните.

Пример за прасета: соево брашно

Съдържание на суров протеин = 451 g

Степен на смилаемост = 86%

451 х 0,86 = 388 грама смилаем суров протеин

Когато оценявате фуража, е важно да обърнете внимание както на съдържанието на суров протеин, така и на неговото качество (съдържание на есенциални аминокиселини).

Протеинова стойност – Около 20 различни аминокиселини участват в образуването на животински протеин. Някои от тези аминокиселини трябва непременно да се доставят с фураж. Те се наричат ​​незаменими (от съществено значение за живота). Останалите аминокиселини се синтезират директно в тялото на животното.

Съдържанието на незаменими аминокиселини във фуражите определя биологичната му стойност.

Благодарение на комбинацията от различни фуражни компоненти се постига оптималното съотношение на аминокиселини, необходимо за даден животински вид.

Въвеждане на синтетични аминокиселини – Липсата на есенциални аминокиселини може да се запълни чрез въвеждане на синтетично произведени аминокиселини във фуража (например лизин, метионин, триптофан). Трябва да се помни, че дългосрочният прием на излишни протеини натоварва метаболизма.

Специални свойства. Само растение може да образува протеин от непротеинови съединения.

При хранене протеинът не може да бъде заменен с друго хранително вещество. Животното няма способността да натрупва протеини, така че се нуждае от постоянно попълване на протеин с фураж.

Произход: Богати на протеини фуражи са: пълномаслено и обезмаслено мляко, рибно брашно, бобови зърна, грах, фуражна мая, брашно от маслодайни семена (рапица, слънчоглед, соя, ленено семе); зелен фураж от бобови растения, техния силаж и сено.

Основните хранителни вещества на фуража са вода, въглехидрати, мазнини и протеини. Към днешна дата са известни общо над 50 различни хранителни вещества. Това са тухлите, с помощта на които животинският организъм се изгражда и попълва запасите си. Съдържанието на различни хранителни вещества варира значително в зависимост от растението. Но като цяло въглехидратите преобладават в състава на растенията. Те са основното хранително вещество за животните.

Източник:Статии на Научния център на Селскостопанската администрация на Бавария, Германия 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here