Джакфрут – най-големият плод, растящ на дърво

0

В момента живеем във време на здравословно хранене, когато определени храни се консумират, за да се решават здравни проблеми и някои от тях получават звездния статут на суперхрани.

Да вземем джакфрута – странен на вид плод, покрит с конусовидни точки, който расте до дължина от 90 см и ширина до 50 см, а тежината му може да надхвърли 30 – 40 килограма.

Две-три дървета могат да изхранват цяло семейство в продължение на няколко години.

Това е плод от семейството на смокинята и черницата

Онова, което прави този плод толкова ценен, са високите добиви, многото области на приложение и факта, че се използва под възможностите му.

Индийското хлебно дърво ражда от 100 до 200 плодове годишно с вече споменатите гигантски размери, като почти целият плод може да се яде, така че дори само мащабът на реколтата го прави ценна храна.

И докато при много други плодни дървета дървесината е ценна също като узрелите плодове, онова, което отличава индийското хлебно дърво е, че независимо от това дали подът е узрял или не, месестата му част и семената могат да се приготвят и да се ядат, като всяка отделна част има различен вкус и консистенция.

При почукване узрелите плодове издават плътен звук, а зелените – кух. Имат неприятна миризма, но сърцевината обаче мирише много хубаво и има приятен вкус – нещо между банан и ананас. Има златно-жълта месеста част. Сочен, с леко влакнеста структура. Всички части на растението, включително и обвивката, съдържат леплив латекс. Затова е препоръчително да се използват гумени ръкавици или ръцете да се мажат със слънчогледово олио, докато се разделя плодът.

Плодовете на джакфрут са много хранителни и съдържат 40% въглехидрати, повече отколкото в хляба. Затова, а и заради ниската цена, в Индия го наричат „хляба на бедните”. Богат е на витамин А, калий, калций, фосфор и желязо.

Джакфрут може да се консумира както пресен, така и варен или пържен. Кората има слабителни свойства. Беленият плод е чудесно допълнение за салати и десерти. От листата пък се прави чай, който увеличава млякото на кърмачките.

Варен плодът е също толкова вкусен, но трябва да се нареже на парчета. Хубаво е, за целта, да се използва тенджера под налягане, за големите парчета са необходими 10 минути, а за по-малките – около 7 минути.
 От джакфрутът стават чудесни екзотични супи и основни ястия. В Индия варят плода със захарен сироп, масло и кокосово мляко.

Неузрелият джакфрут пък се използва като зеленчук – комбинира се с всякакви видове месо.

Този екзотичен плод притежава някои ценни здравословни качества. Той е незаменим източник на витамин С, защото укрепва имунната система и предпазва от вирусни и бактериални инфекции. Витамин С пък е мощен антиоксидант, който предпазва организма от действието на свободни радикали, които са главните виновници за поява на рак и преждевременните процеси на стареене.
Джакфрутът се препоръчва на хора, които страдат от храносмилателни разстройства, защото ги облекчава и също така помага при язви на стомаха. В допълнение, съдържанието на високо количество фибри в плода предотвратява появата на запек и засилва дейността на червата.
Другият витамин в плода А – поддържа очите и кожата в перфектно здраве. Плодът съдържа прости захари като фруктоза и захароза, които дават почти незабавен прилив на енергия. Джакфрутът не съдържа холестерол и наситени мазнини, което го прави изключително полезен. Високите нива калий в плода спомагат за понижаване на кръвното налягане.


Тропическите плодове могат да се използват като заместител на месото в обилни вегетариански или вегански ястия, и те трябва да се берат незрели.
Незрелите плодове обаче са негодни за консумация и са твърди, когато са сурови, Едва при допълнителната им обработка те се превръщат в финозърнест представител на говеждо, свинско или пилешко месо.

Ако парчетата плодове се приготвят в марината и след това се опекат, те много напомнят на месо. Кората също създава почти перфектна оптична илюзия на месен продукт. В крайна сметка, подправките определят и вкуса на месото.

 Мариновани незрели джакфрути и мариновани в саламура могат да бъдат намерени и в азиатски, предимно индийски хранителни магазини. Можете също така да намерите неузрели джакфрути в кутия и онлайн.

Джакфрутът като заместител на месото: има хранителни стойности, подобни на картофите

Джакфрутът всъщност имитира влакната на месото в своята консистенция, а с подправките е възможно да се създаде не само подобно усещане в устата, но и почти идентичен вкус. Джакфрутът обаче има по-малко общи с хранителните стойности на месото. Нищо чудно, като се има предвид високото съдържание на въглехидрати, че той често се сервира като заместител на ориза направо от домашната градина.

За тези, които се въздържат от месо по екологични причини, джакфрутът е вкусна алтернатива като заместител на месо с всъщност консистенция, подобна на месо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here