Мобилно осеменяване

0

Съвсем скоро говорихме с един от доайените на изкуственото осеменяване в България- зоотехник Димо Райчев. Публикувахме и неговото интервю

Старата българска слава в революцията на изкуственото осеменяване

 Разбрахме, че още от 1956 г мобилното осеменяване се  правило и у нас. Не с леки коли и ванове. Осеменителите са се предвижвали с двуколки, мотори, велосипеди, дори и трактори. Всеки ден, без значение дали в слънце  или дъжд.
И след като намаляха кравите по селата, лиините за изкуствено осеменяване бяха закрити.
Сега кравите се осеменяват от ветеринарните лекари или хората завършили курсове за техник-осеменител. По-големите ферми си имат осеменител, който работи само във фермата. Отглеждащите по-малък брой животни или чакат благоволението на осеменителя да дойде до фермата или на някое биче, което си е направо скок в тъмното.

Със зоотехник Райчев и още един колега разговаряхме точно за подвижните линии за ИО.
Имат ли бъдеще у нас.
В Германия и други водещи в говедовъдството държави, към Съюза на фермерите, работят няколко линии за ИО и обслужват фермите на членовете на Съюза.
Разговорът с тези двама експерти, линиите за ИО имат ли бъдеще у нас.

Всичко това е въпрос на сметки и е работа на организацията на фермерите.

Държавата може да осигури ресурсът – дали за опит или работа по фермите.
Въпрос на дискусия и подготовка.
Водещи обаче трябва да са фермерите.
Ако искат някой да им го направи, няма как да стане. Ако гледат само сеир резултатът ще е същия.

Руснаците обаче го направиха,като към извършването на изкуственото осеменяване се предлагат и други екстри за фермерите, като извършване на ултразвукова диагностика на бремеността.

На базата на териториалните ветеринарни отдели на Министерството на земеделието на Московска област, са създадени 6 мобилни станции за изкуствено осеменяване на говеда. Това съобщи министърът на земеделието и храните на Московска област Сергей Воскресенски, – ясно е, че става дума за държавна структура, която да се занимава с ИО.
Първата мобилна станция за изкуствено осеменяване на говеда, започва да функционира в Московска област през октомври 2019 г. Към днешна дата в региона са създадени общо 6 мобилни екипа.
През 2020 г. специалисти на ветеринарната подвижна служба проведоха 500 посещения и заплодиха 375 глави говеда. През първото тримесечие на тази година вече са заплодени заплодени 47 крави ”, каза Сергей Воскресенски.

Изкуственото осеменяване на селскостопански животни е важна дейност, която се осъществява с цел използването на генетичния материал на бици,с висока стойност, особено тези, отличаващи се с качеството на тяхното потомство, за подобряване на породата и повишаване на продуктивните качества на животните.

 Източник и снимка: Министерството на земеделието на Московска област.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here