Новата Развъдна стойност

0

През месеците април, август и декември, всяка година се извършва оценка на развъдната стойност въз основа на наличните данни от теста за производителност. Текущите резултати могат да бъдат извикани в онлайн приложенията на центровете, които се занимават с оценката на разплодниците си и всяка една уважаваща се Развъдна организация.

Базовата група за изчисляване на разплодните стойности се актуализира рутинно с всяка оценка на развъдната стойност. Това води до промени в развъдната стойност, които могат да бъдат посочени конкретно за всяка характеристика. Допълнителни промени са изброени в различните раздели.

Данните за тазгодишната априлска оценка бяха публикувани на 7 април. Публикуваме информация по отношение развъдните стойности на разплодниците на Бавария. Както знаете, там фермерите са доста консервативни по отношение породите и все още номер едно са говедата от породата Симентал и Кафяво говедо и разновидностите му.

 Основните животни участвали в текущата оценка на развъдната стойност са:

  • Сименталски говеда: крави, родени между април 2014 г. и март 2017 г. (на възраст 4-6 години)
  • Кафяви швейцарци: крави, родени между април 2012 г. и март 2015 г. (на 6-8 години)

Говедото  Pinzgauer,: бикове с поне 10 дъщери в поне 5 стада, родени между април 2010 г. и март 2013 г. (8-12 години)

Въвеждане на едноетапния процес (Симентал/Кафяво говедо)

През последните няколко седмици, за гореспоменатите две породи се премина към метода за еднократна оценка на развъдната стойност за всички признаци с изключение на постоянство, повишена производителност и млечна треска.

Тестването по потомство се зачита при наличието на поне двадесет тествани дъщери в поне 10 стада.Ограничения от 2000 г. на раждане.

Датата на публикуване на следващата национална генетична оценка е вторник, 10 август 2021 г.

В допълнение към трикратната конвенционална оценка на развъдната стойност се провеждат месечни такива за оценка на геномната стойност. На тези дати има геномно оптимизирани разплодни стойности за новонатрупаните кандидати, които се съобщават на клиентите чрез породната асоциация и едновременно с това се въвеждат в RDV, за да могат да бъдат отпечатани в документи или в каталози.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here