Кравите също искат да имат сексуален живот

0

Ако отворим списания за животновъдството отпреди десетина години, ще бъдем обсипани от информация за храненето на животните, за по-бързото им заплождане, за по безмилостната им експлоатация.
Но в днешния ден обаче ще се сблъскаме с материали говорещи ни за хуманното отношение към животните, по-дългият им период  на използване, за удобни легла и постелки, за класическата музика и почесването по гърба.
Усмихваме се засега, като четем това, но полека-лека тези изисквания ги вкарваме във фермите.

Експертите казват, че животните имат няколко основни изисквания.
Това са водата, храна, светлина, въздух, движение и почивка. Има и още три неща, които биха направили животното още по-щастливо.

Това са сексуалността, социалното положение и селекцията.

За да се случи това, ще трябва да се преустрой оборът. Да се съборят някои стени, за да влезе въздух. Хранителния фронт на крава трябва да се увеличи. Всяка крава трябва да има отделно легло – удобно, сухо, с подходяща постеля и винаги чисто и сухо.
Оказва се, че кравите имат своите дни за сексуалност, както и при хората. Те  също имат нужда да изживеят своята сексуалност – това е възможно само ако бик се разхожда с тях и ако те могат да бъдат покрити от него.  В днешно време фермите обикновено отглеждат женските сами и отделно  угояват мъжките. Рядко има стада да се заплождат с бикове.

 Преди известно време посетихме фермата на г-н Филип Харманджиев. Животните бяха на пасището, имаше опънат електропастир и Филип, като голям перфекционист беше осигурил в края на пасището прясна и в достатъчно количество вода. Може би разстоянието беше стотина метра от пасището. Всяка крава, която тръгваше към водата, бе съпровождана от един мъжкар, който вървеше чинно след нея, изчакваше я да се напие с вода и след това я съпровождаше обратно до стадото. И това се случваше на всеки десет минути. Бикът безропотно, дори с удоволствие съпровождаше кравите през целият ден.

Кравата обича да пие вода на открито.
Често в обора има осигурена  малко водна повърхност. Ако решите този въпрос, по всяко време кравата да има достъп до вода и да пие колкото и се иска, ще отнемете много стрес от живота на животните. Важно е да  намерите други подходящи места за инсталиране на поилка на открито.

Също толкова важна е почивката по време на хранене, за да могат дори по-нископоставените животни  в иеархията да се хранят без бързане. Учените казват, че   можем да се въздействаме  около 60 до 70% от хуманното отношение към здравето и щастието  на животните, чрез управлението на стадата, около 30 до 40% зависи от състоянието на обора.

А много често първо трябва да работим върху себе си 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here