Сено и нитрати

0

Само след няколко месеца започва прибирането на сеното. На пръв поглед лесно, на практика винаги става трудно. Дъждове когато не трябва, машината се разваля, пак когато не трябва. Случва се да закараш поредния курс сено до сеновала и като се върнеш, да няма нищо на ливадата. Възможно е също и при грижите за сеното да се допуснат грешки. Именно от тези грешки трябва и да се учим.

В американската пресата се появиха съобщения за загинали  крави. Експертите се произнасят, че те са умрели от високо съдържание на нитрати в сеното. Как може да се случи това. Земеделските производители са давали бали сено на животните си, а те са имали тежки последствия от това.

Сеното носи смърт

Според токсикологичната лаборатория в Университета на Мисури метеорологичните условия от миналия сезон, могат да бъдат причина за лошото качество на сеното. Дъжда отстъпва място на дълга суша.  Тревата в пасището и ливадите   расте слабо, така че, фермерите започват да слагат прекомерни дози азотни торове, за да избегнат липсата на сено в бъдеще.

Азотът (N) е съществен елемент за растежа на растенията и следователно е необходима част от световните хранителни системи. Но когато концентрациите на азот са прекомерни или неподходящи, възникват проблеми.

Основните източници на азот в нашата околна среда – растения, вода и въздух – са свързани помежду си. Въпреки, че земеделските стопани могат да вземат правилни решения относно плодородието и управлението на културите, те не могат да контролират околната среда (валежи, температура, слънчева светлина, променящи се сезони и т.н.), което влияе върху концентрацията на азот в културите и водоснабдителните системи. В случай на дисбаланс, концентрацията на нитратен азот – и по-токсичната му форма – нитритен азот – може да бъде достатъчно висока или в растенията или във водата, за да навреди или дори да убие животни.

Нитратите са една от двете форми на азот, които растенията абсорбират от почвата. Растенията използват нитратен азот от почвата, за да произвеждат аминокиселини – градивните елементи на протеина.

При оптимални условия на отглеждане, растенията не съдържат опасни концентрации на нитрати/нитрити, тъй като растенията бързо превръщат нитратите в протеини.

Въпреки това, когато условията на околната среда забавят растежа, растенията не могат да превръщат нитратите в протеини толкова бързо, колкото нитратите се абсорбират. Така нитратите се натрупват в растителните тъкани.

Фактори, които допринасят за натрупването на нитрати/нитрити, включват прекомерно влагане на тор или търговски азотни торове, недостиг на вода (суша) и студено време. Фуражните растения, особено царевицата, соргото и редица фуражни треви, често натрупват опасни нитратни/нитритни концентрации при суша. Веднага след като вали достатъчно, за да се сложи край на сушата, растенията се нуждаят от около две седмици нормален растеж, преди концентрацията на нитрати да се върне на безопасно ниво.

Какво е опасно отравяне с нитрати/нитрити

Острото отравяне с нитрати/нитрити се причинява от наличието на нитрити в кръвта на ниво, достатъчно да предизвика аноксия (липса на кислород). Нитритът се комбинира с еритроцитен хемоглобин, за да образува метхемоглобин. Метемоглобинът не може да пренася кислород в тъканите на тялото. По този начин преносът на кислород зависи пряко от количеството нитрити в тялото.

Нитратните нива във фуражите могат да се разделят на четири категории: безопасни, рискови, опасни и токсични.

 Проверка на  качеството на сеното

 На етапа на доставка на сено е необходимо да се извърши детективска работа. Разберете какви са метеорологичните условия в региона през сезона, какви торове са били внесени в ливадите и накрая проверете сеното за нитрати.  Може да си закупите  комплекти за бързо тестване.

Водата която доставяте на едрия  рогат добитък може също да съдържа  високо количество на нитрати и да предизвика остро отравяне.

Не забравяйте, че малко количество нитрити е смъртоносно в сравнение с нитратите. Ако е възможно, съдържанието на нитратен азот в питейната вода трябва да бъде под 10 ppm и да не съдържа нитрити. Общата дажба трябва да съдържа по-малко от 700 ppm нитратен азот и да не съдържа нитрити.

 Първа помощ на засегнатите от нитрати животни. Трябва към дажбата  да се добави малко царевица, за да се ускори движението на токсичното сено по храносмилателния тракт на животното и да се отстрани възможно най-бързо от тялото.

Студът също има влияние. Говедата чувстват, че времето се променя предварително и започва да преяжда в очакване на студено време. Дори “граничната” токсична доза сено, която не причинява проблеми с нормалния прием на храна, става потенциално токсична в претоварен търбух.

Най-уязвимите са бременни крави и техните неродени телета, които могат да умрат в утробата поради липса на кислород.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here