Новите фермери: – “Мерака е голям. Ще успеем”

 “Ако имаме повече такива семейства в животновъдството, няма начин да не успеем”. Това си казахме с д-р Трайчо Алчев след като излязохме от фермата на Иво и Десислава Димтрови от с. Овощник, Казънлъшка община.

Първото е, че са млади, второто е, че вече 15 години са в „кълбото” животновъдство и третото, че са на „крилете” на новата им цел, да заработи собствената им мандра.

Може да се каже, че почти са на финала. В момента „тренират” усилено с малки количества мляко да произведат първото тяхно сирене и кисело мляко. От няколко дни, разработват рецептата на катъка. В този край, казват старите хора, се е ядяло катък откакто се помнят. Марката и логото за сега са „Млекарница Овощник” хем по народному, хем и малко патриотизъм и любов към родното им село.

Защо се стигна до млекарницата. За това ни разказа „шефа” на животните – г-н Иван Димитров.

 – “Вероятно в млекарницата, „шеф” ще е съпругата -Десислава. Иван, все още си е младо момче. Влязох при животните, през 2004 г.
Започнах с 10 бр. крави. Сега те вече са над 100 плюс 40 ремонтни животни.
Породите са две – Черношарено говедо и Симентал. Не съм се стремил да постигна висок млекодобив, защото фуражният ми ресурс и то най-вече силажа е дефицит. Дори не храня със силаж, защото няма възможност в района да се произведа такъв. Основната дажба се състои от ливадно сено, люцерново сено и смеска концентриран фураж.
Отглеждането е оборно-пасищно. Все пак сме в полето под Стара планина и условията са отлични за тази технология. Разбира се, продуктивността е по-ниска, стремим се да сме над 20 кг мляко средно дневно от крава. Осъзнаваме, че трудно можем да отидем нагоре с този фуражен ресурс.
За сметка на това пък млякото ни е с много добри качествени показатели.
Тава не го казвам случайно. Забравих да спомена, че баща ми и брат ми работят в нашия бизнес – в млекопреработвателно предприятие и разбират от качество на млякото. Те потвърждават високото качество на млякото ми и също много ни помагат сега при „тренировките” да намерим най-добрите рецепти за млечните продукти, които ще произвеждаме. Засега в плановете ни влиза производството на сирене, кашкавал, катък, кисело и прясно мляко и топено сирене. Не е малко нали.

Да Ви кажа честно, сега, след като мандрата вече е реалност,  сякаш имам криле. В началото – когато създадох фермата, нещата сякаш бяха по-подредени, цените по-добри. Отворих си скоро старите записи. Получавал съм дори и 75 стотинки за кг мляко преди десет години. Сега ми дават 65 стотинки и то при увеличение на всичко друго поне два пъти.
Не се връзва сметката нали.
Проблемът с гледачите е за всички колеги, инвестиции трудно се правят, все пак не може да правим модерни доилни инсталации при средната продуктивност която имат животните ни.

Миналата година почти бяхме стегнали куфарите с жената. Тръгвахме за Австрия. Имам няколко категории за водач на МПС. След много мислене, решихме да приложим последното възможна нещо – да направим обект за производство на млечни продукти по Наредба 26 – като начало, дано да е така.

По него време бях прочел вашата статия

Наредба 26 – 26 стъпки до рая

и започнах да прескачам тези 26 препятствия. Остана много малко – последното, да отрежем лентата. Това ще стане, след като се уверим, че продукта ни вече е качествен и разбира се, конкурентно способен. Това ще се случи съвсем скоро и вие също ще бъдете поканени. Сега отделям повече време да получа някакви знания при производството на продукта. Все пак трябва да зная всичко, нали съм предприемача.

След откриването, ще отделям повече внимание на фермата. Засега съм осигурил идеални условия в обора за отглеждане на животните. Ще започна работа по управление на качеството на млякото. Продуктът е добър, когато се прави от мляко с добра масленост и протеин. За соматичните клетки и микроорганизми няма да говоря. Те зависят само от нас. Вероятно ще седнем с д-р Трайчо Алчев и ще направим анализ на стадото и ще преминем към селекция за увеличаване на тези показатели. Въпреки, че чета във вашите публикации, че думата кръстосване сякаш е лоша дума у нас, ще преминем и на такова използвайки Джерсей, а защо не и Норвежко говедо.
Хубавото сирене иска масло и протеин. Другото го имаме – чистият въздух на Казанлъшкото поле, добрия състав на тревата и хубавия климат на този край.

Мерака е голям. Ще успеем.

Завърши своя разказ Иван. Забравихме да кажем и за съпругата му нещо. Докато бяхме в мандрата, тя не се спря – непрекъснато цедеше, бъркаше, мереше, четеше – правеше първото топено сирене.

Успех пожелаваме на тези млади фермери.

С нетърпение очакваме млечните продукти на „Млекарница Овощник” след броени дни.

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here