2 част / Болката и животните

0

Много пъти, отражението на болката ни помага да разберем, че животното се нуждае от помощ и евентуално лечение. Контактуването с животните води и до опит на животновъдите, които само с един поглед могат да разберат има ли проблем даденото животно.

С този материал ще ви запознаваме с нещо невидимо, нещо което само мислим, че животното изпитва, без да разбираме, какво чувства то, какви ще бъдат ответните реакции, как да му спестим болката.

Свързани статии:
1 част / Болката и животните

В първата част на материала се спряхме какво е болка и как животните я възприемат, сега ще разберете, какво причинява болката и как да я идентифицираме при животните.

Има ли типични примери за болка при говедата?

По принцип всички заболявания могат да доведат до болка, особено при всички възпалителни процеси се очаква появата на болка.

 •  – Последици от тегленето с помощни средства при трудно раждане
  – Счупени кости;
  – Абсцес;
  – Операция на пъпна херния;
  – Обезроговяване;
  – Отстраняване на опашка;
  – Възпаление на ставите;
  – Диария;
  – Пневмония;
  – Кървава и безкръвна кастрация;

Примери за типични “болезнени ситуации” при възрастни говеда :

 •  – Възпаление на вимето (особено остър мастит на Е. coli, но също така и “простият”  мастит води до болка)
  – Остри маточни инфекции;
  – Трудно раждане и акушерски мерки;
  – Цезарово сечение;
  – Хирургия на различни органи;
  – Възпаление на очите;
  – Счупени кости;
  – Болести на копитата и тяхното лечение;

Какви са възможностите за управление на болката при говедата?

Най-важната мярка, разбира се, трябва да бъде премахването на причината за болката. Но често само това не е достатъчно, за да възстанови благосъстоянието на животното. Възприемането на болката може да бъде повлияно по няколко начина чрез различни активни съставки (аналгетици) като част от симптоматичната терапия.

 • Кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС): намаляват възпалението и намаляват чувствителността на рецепторите за болка. Тези активни съставки са подходящи за възпалителни процеси като пневмония, диария и мастит, те са достатъчни за лека болка.
 • Спазмолитици: облекчават болезнените крампи в гладката мускулатура, например в стомашно-чревния тракт по време на диария или колики
 • Местни анестетици: изтръпват болковите рецептори и по този начин предотвратяват предаването на болковия стимул в мозъка. Използват се за локална анестезия на хирургичното поле.
 • Обща анестезия: общата анестезия води до елиминиране на съзнанието, може да се използва като инжекционна анестезия.
 • Ксилазин: използва се за обезболяване (облекчаване на болката), седация (обездвижване) и мускулна релаксация и е особено подходящ в комбинация с локални анестетици, например за лечение на копита или цезарово сечение.

Когато се комбинират аналгетичните активни съставки, усещането за болка може да бъде прекъснато на различните нива на провеждане на болката (така наречената мултимодална терапия на болката), така че често може да се постигне дори по-добър ефект, отколкото при прилагането на отделните активни съставки самостоятелно. В същото време нежеланите реакции се намаляват чрез намаляване на отделните дози

Защо е толкова важно ранното идентифициране и лечение на болката?

Сама по себе си болката е разумно устройство на тялото, което предпазва от по-нататъшно увреждане чрез своите реакции като свиване на крайник или реакция на бягство.
Особено силната или продължителна болка (напр. По време на операции или заболявания на копитата) може да доведе до сенсибилизация на болкопроводящата система. Увреждането на тъканите води до отделяне на различни пратеници и последваща възпалителна реакция;
Това се съобщава на мозъка чрез различните нервни пътища, където може да доведе до развитие на памет за болка. Това може да доведе до повишено усещане за болка (хипералгезия) и повишена чувствителност към стимули, които всъщност не са болезнени (алодиния). Адекватното управление на болката трябва абсолютно да предотврати това.

Например, когато телетата са били кастрирани или обезроговени, много проучвания показват, че комбинацията от местни анестетици и ксилазин и допълнителното приложение на противовъзпалителни лекарства преди операцията (така наречената превантивна терапия за болка) може да намали следоперативната болка.
Това също подобрява възстановяването, което води до увеличаване на производителността чрез увеличен прием на фураж и по-голямо наддаване на тегло.

Като заключение искаме да предупредим всички животновъди да не предприемат самостоятелни лечения за премахване болката при животните.

Задължително да се търси помощта на ветеринарен лекар и изпълняват стриктно неговите предписания.

Това е начина за да премахнем болката при животните.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here