Колко струва млякото във ваната

0

Нещо, с което нашите говедовъди не могат да се преборят или не искат, а то е – официален експерт да определя себестойността на произведеното сурово мляко.
Не стане ли това, ще продължаваме да си приказваме, че нашето мляко струва един лев, пък ни дават по 60 стотинки. Може и да е така, но трябва да се докаже и съответно вземат мерки за намиране на баланса.
В противен случай ще караме по номадски.

Вече шест държави от ЕС на всеки три месеца правят анализ на производството на сурово мляко и знаят каква е себестойността му.

Към тези държави, които пресмятат себестойността на млякото, което се произвежда на територията им, от няколко години се присъедини и Русия.
Там обаче това се прави всеки месец.
Знаете, че Русия от няколко години изгражда новото си млечно говедовъдство и почва с всички екстри.

У нас, нещата могат да се решат много лесно, като се натоварят специалистите от някой институт, спазвайки всички правила, да установяват себестойността на нашето мляко. В противен случай ще продължаваме да си приказваме приказки от хиляда и една нощ.

Настоящите данни за Германия показват, че в днешния ден цената покрива само 71% от разходите за производство на мляко.

(Брюксел, 15/04/2021) Според тримесечните данни, публикувани от Службата за икономика на селските райони – производствените разходи възлизат на 45,76 цента/kг мляко, докато цената платена за това мляко от фермата е само 32,70 цента/kг за същия период.
По този начин производителите в Германия нямат тези 13,06 цента/kг, за да покрият разходите си.
През януари 2021 г. производителите са възстановили само 71% от производствените си разходи от цената на млякото; по този начин недостигът е 29%. Тук виждате недостиг на разходи от 2014 г. насам.

Проучването на разходите за производство на мляко в шестте ключови страни производителки на мляко – Белгия, Дания, Франция, Германия, Люксембург и Холандия показва, че във всяка една от тях, от 2017 г досега, производствените разходи надминават получаваните суми при продажбите.
Източник: ЕМБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here