Край с износа на живи животни

0

През септември 2020 г корабът “Gulf Livestock 1” натоварен с 5800 бр крави от Нова Зеландия, потъна по пътя за Китай, вследствие на което, освен кравите, се удави и 41 членният екипаж. Веднага правителството на Нова Зеландия започна проверки по отношение транспортирането на живи животни. Вследствие на анализите, на практика износа на живи животни от страната вече е почти забранен, като все още може да се използва само въздушният транспорт. В момента, правителството е решило да се наложи преходен период, а от 2023 г да се забрани изцяло износът на селскостопански животни с кораби.

Решението на правителството на Нова Зеландия се базира върху поддържането на репутацията на страната като държава с високи стандарти за хуманно отношение към животните.

Винаги трябва да бъдем една крачка напред в свят, в който хуманното отношение към животните все повече се разглежда “ – казва министърът на земеделието Деймиън О’Конър.

Нова Зеландия има възможност да увеличи генетиката и търговията със сперма.
„Това решение ще засегне силно някои фермери, износители и вносители” – призна министърът. И все пак износът на живо е съставлявал само 0,2% от приходите от износ на земеделие в Нова Зеландия.

Износът на крави, който е от 2015 г., се е увеличил до 113 000 животни през миналата година и според националната асоциация на фермерите е донесъл приходи  в размер на 148 милиона евро. Според митническите власти в Китай, през 2020 г. от Нова Зеландия са внесени 100 000 крави. Това съответства на дял от 38% от всички внесени разплодни говеда в Китай.

Говорителят на пресата на Федеративните фермери Уейн Лангфорд беше изненадан от забраната за износ, тъй като фермерите придадоха голямо значение на хуманното отношение към животните.
“Асоциацията на фермерите няма информация за нарушения на високите стандарти при износ на живо” – каза говорителят.

Други представители на професията посочиха ниските нива на загуби по време на транспорта поради стойността на животните и критикуваха факта, че износът на живо от Нова Зеландия сега се заменя с износ от страни с по-ниски стандарти за хуманно отношение към животните.

Асоциациите за хуманно отношение към животните обаче приветстваха решението на правителството.
Това е важен момент в нашата история, който трябва да следват и други правителства по света, включително Австралия“.

Организацията за хуманно отношение към животните “Vier Pfoten” в Германия говори за крайъгълен камък за хуманното отношение към животните в Нова Зеландия. Тя призова отговорните в Европейския съюз да последват този пример и също да забранят транспортирането на животни до трети страни с кораби. Има достатъчно доказателства за явни нарушения на хуманното отношение към животните и оплаквания при тези превози.

Източник:AgE

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here