Куцота при млечните говеда

0

Куцането, поради нараняване или заболяване на стъпалото или крака, се смята от мнозина за един от най-важните проблеми за благосъстоянието, пред които са изправени млечните говеда днес.
Куците млечни крави могат да изпитват: болка и дискомфорт; нарушена почивка, хранене и социални модели; намалена плодовитост; намалени добиви на мляко; и повишена вероятност от избиване.

Повечето случаи на куцота се дължат на заболяване на копитото, като най-често се засягат задните копита.
Различни фактори могат да допринесат за развитието на лезии на копитата, включително: разплод, хранене, дизайн на жилища, настилки, фермерски писти / писти, управление на стадото, животновъдство и съпътстваща болест.

Много проучвания се опитват да преценят колко млечни крави са засегнати от накуцване, но това се оказа трудно поради различията между фермите, регионите и държавите и тъй като има толкова много различни фактори, които могат да доведат до куцота.
Освен това чувствителността на използваното откриване на куцота, как се определя и от кого, също има голям ефект. Общоприето е обаче, че по всяко време приблизително една четвърт от кравите са куци (25% разпространение) и за една година ще има около 55 случая на куцота на 100 крави (55% честота).
Забелязано е също така, че практически всички копита на крави показват или минали, или настоящи щети при проверка на изгонени млечни крави при клане.

В Обединеното кралство се изчислява, че разпространението на куцотата на млечните крави е 22,1% . Като се има предвид, че Великобритания има млечно стадо от приблизително 1,9 милиона крави, 419 900 млечни крави може да страдат от накуцване по всяко време само в Обединеното кралство. В световен мащаб цифрите са много по-големи – над 250 милиона млечни говеда произвеждат около 600 милиона тона мляко всяка година, а първите три страни производителки на мляко са: Съединените американски щати, Индия и Китай (Великобритания е 10-та).

Постигнат е напредък в намаляването на куцотата в някои стада чрез насърчаване на земеделските производители да участват в различни програми за копита, като Новозеландската програма за здравословно копито, холандските „Сигнали за копита“ и в Обединеното кралство Програмата за здравословни крака на DairyCo, стартирана през Септември 2011 г.
Като пример за Великобритания; тя се основава на значителни изследвания и се фокусира върху постигането на здрави краве крава чрез:
1) ниско инфекциозно налягане;
2) Добро качество на рога и форма на копита;
3) Ниски сили върху краката (добър комфорт на кравите и добър поток на кравите) и
4) Ранно откриване и бързо, ефективно лечение на куците крави.

 Програмата използва поетапен подход и ключова част от програмата включва „наставник за мобилност“, който, след като ферма се включи в програмата, ще посети фермата и ще проведе първоначален резултат за мобилност на цялото стадо и след това напредва през следните четири стъпки с фермера:
1) Обучение, преглед на уменията и диагностика;
2) Пълна оценка на риска в стопанството;
3) План за действие; и
4) Записване, наблюдение и преглед.

Въпреки това куцотата при млечните крави остава съществен проблем. Накуцването и нараняванията на крайниците често не водят до очевидно болна крава и ефектът върху производството може да бъде лек, често неоткрит. Освен това редица проучвания показват, че фермерите могат значително да подценят куцостта и да забавят лечението на куци животни.

Според доклад за хуманното отношение към млечните крави от Съвета за хуманно отношение към селскостопанските животни:
Докато традиционните причини за накуцване намаляват, на тяхно място се нареждат нови, като дигитален дерматит. Обръщането на по-голямо внимание на правилната диагноза на куцота ще даде възможност за ефективен контрол. Необходимо е също така разпространение на съществуващите знания за куцота сред много фермери и животновъди. Стада, които падат под приемливите нива на куцота, трябва да се насочат към нива, достигнати от най-високите 25% от стадата, които имат преобладаване под 5% ”.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here