Семейна ферма Кисьови – с. Паничерево

Преди година и половина ви разказахме  за говедовъдна ферма Кисьови – с.Паничерево.

Семейна ферма – Кисьови

Много пъти политиците използват „тънката струна” на хората свързани със селото. Чертаят им грандиозни проекти и страхотно бъдеще. Как детските градини ще бъдат пълни с деца, стадионите ще са препълнени със спортуващи, управлението на фермите ще става дистанционно, а изобилието и пълните дебитни карти ще са нещо обикновено.
Разбира се, че няма нищо такова и едва ли ще се случи в близко бъдеще. Селското население намалява, процента вече е около 30, детските градини са обитавани от лястовички и то черни, стадионите могат да разчитат само на старци с бастунчета.

И въпреки тази мрачна картина и на село се случват хубави неща и се реализират нечии мечти. Но за това факторът е само един – работа, работа, работа. Разчитане на семейното доверие и професионализъм.

Именно това са постигнали семейство Кисьови.
Към екипа е привлечен още един младеж, член на фамилията. Професионализмът вече го има. Синът е вече дипломиран зооинженер. И всички работят, ама много работят.
В предния материал за семейството (който може да прочетете ТУК) завършихме с изказването на Стоян Кисьов така:

Реалностите, а не мечтите: -“Разбира се, че мечтаем, но сега сме в реалния свят – Този обор вече се оказва малък. Имам много добро ново поколение юници, поръчките за сирене се увеличават, трябва да има и повече мляко, но за да стане това, ще трябва да удължа обора.
Искам кравите да ги направя поне 90, за да може дневно да се доят поне 60 бр. Да гоним двата тона производство на ден. Тогава вече ставаме интересни и за мандрите. Ще може да се чува и нашия глас. В момента съм в прекрасни отношения с мандрата, която ми изкупува част от млякото. Но имам чувството, че засега гласът е един, нищо, че договора се подписва от две страни”.

С две думи – точно, ясно и реалистично. Въпреки трудностите, семейството вече реализира тази си мечта. Удължението на обора е вече факт. В него са настанени подрастващите животни. В болшинството си приплоди на Елитните бици на Геномика ООД – Сливен.
Всъщност в тази ферма е сбъдната мечтата на всеки фермер. Мечта, която ние от години повтаряме, че вече трябва да е реалност – светъл обор, лесен за обслужване, добра доилна техника, обор за подрастващите животни, малка мандра и фуражна база. Остава последната реалност- робот за доене. И забравихме още нещо – тук не се говори за работници, защото няма такива /само един пастир/. Всеки от семейството си има задачи.
Управители и надзиратели няма, всеки си знае задачите и си ги изпълнява.

Поздрави на семейство Кисьови за предстоящите  хубави празници.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here