Борба за пазари, чрез транспорта

0

В няколко наши статии ви запознахме с непрекъснатите намеквания от страна на ЕК за забраната на транспортирането на животните на далечни дестинации – разбирай арабските пазари.
Независимо, че само няколко държави в Европа могат да организират износ на живи агнета, сякаш тези нови постановки са насочени най-вече към Румъния, която е основния износител на живи овце и агнета. След потъването миналата година на румънския кораб с над 40 000 бр овце, към ЕС се създаде Комисия за разследване на защитата на животните по време на транспорт (ANIT). От първите и доклади обаче се вижда, че от комисията или не желаят или ще забавят решаването на този проблем. Дори се каза, че няма финансов инструмент за подпомагане на превозвачите. Интересното е, че три кораба с испански говеда направиха круиз повече, от месец, но за тях се говори малко.

Румънският „кинжал” на фермерите – евродепутата Даниел Буда обаче не губи никакво време и застана на трибуната.

 – „В рамките на анкетната комисия, за защита на животните по време на транспорт (ANIT), обърнах внимание на факта, че ако държавите-членки бяха приложили действащото законодателство, нямаше да сме в положението, в което сме днес, когато се сблъскваме с толкова много нередности в хуманното отношение към животните по време на транспорта.
Прекъсването на транспорта на живи животни не е опция за разглеждане, тъй като би довело до фалит на животновъдната индустрия в ЕС. По този начин трябва да бъдат идентифицирани механизмите и мерките за осигуряване на хуманното отношение към животните по време на транспортирането на живи животни.
Животновъдството зависи от транспорта на живи животни”.

Транспортът на живи животни обаче не може да бъде спрян, но на превозвачите трябва да се помогне с европейски средства, за да се осигури хуманно отношение към животните, според Даниел Буда.
Завършвайки г-н Буда, задава въпросът има ли възможност за финансиране с европейски пари да се подобрят условията при транспортиране на животни.

Отговорът бе даден по европейски:
– „В момента сами по себе си нямаме помощни инструменти за транспорт на животни. Няма конкретни инструменти, които да ръководят прилагането на това законодателство, в смисъл в подкрепа на транспортните компании. Всичко се основава на частна инициатива, много компании са инвестирали в качество. Днес нямаме финансови инструменти в ЕС за подпомагане на качествен транспорт “

 Дано да сте разбрали нещо..

Тоня Мишева

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here