Съседите: Имаме едни и същи проблеми

0

От сръбската специализирана преса за  съвети за земеделските производители, ви представяме техният коментар, по отношението и положението на млекопроизводителите.

Производителите на мляко се намират в по-лошо положение: Как може държавата да помогне?

От една страна, имаме увеличение на производствените разходи и увеличен внос, а от друга страна, по-ниска изкупна цена на местното мляко. Тази ситуация постави нашето млечно животновъдство, меко казано, в неравностойно положение. Асоциацията на производителите на мляко в Сърбия иска от държавата няколко вида допълнителна помощ.

Производителите на мляко преди шест години за литър продаден мляко, получаваха по 41 динара /68 стотинки/, в момента могат да очакват между 35 и 37 динара /60 стотинки/.

Според  Асоциацията на млекопроизводителите на Сърбия, докато цената на местното мляко пада, производствените разходи нарастват едновременно с това. От 2015 г. насам зърнените култури са поскъпнали с 40-60%, също така е поскъпнал и  трудът. Пандемията намали потреблението, а вносът на чуждо мляко се увеличи.

А именно, Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз, даде възможност за безмитен внос на мляко. В съответствие с това споразумение, налозите бяха премахнати през 2017 г. , което означава данъци върху вносът върху чуждото мляко. Тези данъци служеха за защита на вътрешното производство.
По този начин имаме по-евтино вносно мляко на пазара, което понижава цената на местното мляко.

Според Републиканската статистическа служба, през 2019 г. Сърбия е изнесла над 77 000 тона мляко, а е внесла малко над 40 000 тона. Това е почти два пъти повече мляко, продадено в чужбина, отколкото е внесено. Въпреки тази разлика в количеството, приходите от износ на мляко са по-ниски . А именно приходите от износ възлизат на 25,9 милиона евро, а за чуждото мляко са платени 27,25 милиона евро.

В Сърбия има около 130 ферми, чиято продукция отговаря на европейските стандарти и които, условно казано, носят брутен доход за държавата, казва президентът на Асоциацията на производителите на мляко в Сърбия. Както обаче заявява, не само тези са застрашени, но и трите категории ферми.

Първата категория се състой от големи ферми, чиито инвестиции са големи и които най-лесно могат да се провалят. Следва, другата категория ферми, които са в състояние на развитие и постоянно, но вкарват по-малко инвестиции. И накрая, има третата категория, при която хората оцеляват и са в най-тежката ситуация.

„Всички са инвестирали много, както собствениците, така и мандрите и държавата. Всички заедно трябва да намерим решение. Бъдете сигурни, че внесеното мляко не е дори близко до качеството, което имате във вътрешното производство “, казва президентът Дзигурски.
Необходима е допълнителна държавна помощ
Тези, които произвеждат най-малко 3000 литра мляко на тримесечие , могат да разчитат на държавна помощ под формата на премия от 7 динара на литър / 7стотинки/ .
Стимулите за млечни крави възлизат на 25 000 динара на глава – /414 лева/.

Мандрите  също се нуждаят от допълнителна помощ , така че по този повод те наскоро имаха среща в Министерството на земеделието.
„Помолихме ги да ни изплатят субсидии навреме и да ни помогнат да купим фураж .“ Според него ключовият въпрос е кой пълни бюджета на тази държава. Ако това е вътрешно производство, тогава, подчертава той, най-справедливата политика би била ” нека купуваме местното “.
100 сръбки динар= 1.66 лв

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here