Всеки ден по 125 гр. кисело мляко

2

Специалистите по хранене  препоръчват ежедневната консумация на тези грамове кисело мляко. Според тях киселото мляко съдържа основните компоненти, необходими за образуването на костна тъкан – калций и белтъчини. Калцият се абсорбира възможно най-добре от киселото мляко, защото е в състава на този продукт в йонизирана форма. В допълнение, казеиновите фосфопептиди, които предотвратяват образуването на неразтворими калциеви фосфати в червата, допринасят за добра абсорбция.

“Данните от осем международни проучвания показват, че децата със счупени кости консумират млечни продукти в размер почти два пъти по-малко от децата от контролната група”, отбелязват експертите.

 Киселото мляко се препоръчва и за храна в случай на остра инфекциозна диария: честотата на изпражненията намалява, продължителността на диарията, теглото на малките деца се увеличава. Това е потвърдено при контролирани клинични проучвания, включващи 111 малки деца с остро водниста диария.

При по-възрастни пациенти над 70 г. потреблението на кисело мляко, по време на антибиотичната терапия, намалява честотата и продължителността на диарията, причинена от антибиотици.

Киселото мляко показва положителна динамика по отношение на диабета: в 13 проучвания, които включват повече от 440 хиляди души, от които 36 хиляди са имали случаи на потвърден диабет, се оценява връзката между консумацията на кисело мляко и диабета тип II. Повечето проучвания показват обратна връзка между честотата на консумацията на кисело мляко и риска от развитие на диабет.

“Най-новият анализ показва, че 80-125 грама кисело мляко на ден намалява риска от диабет тип 2 с 14%”,

Експертите допълват, че най-активните потребители на кисело мляко са жители на Холандия, Турция, Франция, Испания и Германия. 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Да, но сигурно млякото им не е със стабилизатори и да не се развале по 2-3 месеца. У нас няма мляко като едно времешното.

  2. Радвам се, ако има такива. Едно време работех в млекозавода в Русе и знам как на колите с цистерните се качваха едновременно лаборантите от завода и от ДВСН и как се поддържаше качество и стандарт

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here