Всеки ден по 125 гр. кисело мляко

Специалистите по хранене  препоръчват ежедневната консумация на тези грамове кисело мляко. Според тях киселото мляко съдържа основните компоненти, необходими за образуването на костна тъкан – калций и белтъчини. Калцият се абсорбира възможно най-добре от киселото мляко, защото е в състава на този продукт в йонизирана форма. В допълнение, казеиновите фосфопептиди, които предотвратяват образуването на неразтворими калциеви фосфати в червата, допринасят за добра абсорбция.

“Данните от осем международни проучвания показват, че децата със счупени кости консумират млечни продукти в размер почти два пъти по-малко от децата от контролната група”, отбелязват експертите.

 Киселото мляко се препоръчва и за храна в случай на остра инфекциозна диария: честотата на изпражненията намалява, продължителността на диарията, теглото на малките деца се увеличава. Това е потвърдено при контролирани клинични проучвания, включващи 111 малки деца с остро водниста диария.

При по-възрастни пациенти над 70 г. потреблението на кисело мляко, по време на антибиотичната терапия, намалява честотата и продължителността на диарията, причинена от антибиотици.

Киселото мляко показва положителна динамика по отношение на диабета: в 13 проучвания, които включват повече от 440 хиляди души, от които 36 хиляди са имали случаи на потвърден диабет, се оценява връзката между консумацията на кисело мляко и диабета тип II. Повечето проучвания показват обратна връзка между честотата на консумацията на кисело мляко и риска от развитие на диабет.

“Най-новият анализ показва, че 80-125 грама кисело мляко на ден намалява риска от диабет тип 2 с 14%”,

Експертите допълват, че най-активните потребители на кисело мляко са жители на Холандия, Турция, Франция, Испания и Германия. 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Да, но сигурно млякото им не е със стабилизатори и да не се развале по 2-3 месеца. У нас няма мляко като едно времешното.

  2. Радвам се, ако има такива. Едно време работех в млекозавода в Русе и знам как на колите с цистерните се качваха едновременно лаборантите от завода и от ДВСН и как се поддържаше качество и стандарт

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here