Зеленчуковото месо – заплаха за животновъдите

Все още не можем да осъзнаем, какво ще се случи при нареждането на рафта на тави с изкуствено месо. Разбира се, дали ще се отрази на месопроизводството, това зависи от цената, вкуса, външния вид, времето за съхранение и още куп неща.

Какво е зеленчуково месо?

Първите опити за получаване на месо от неживотински произход са направени в края на 19 век, когато лекарят и диетолог Джон Харви КЕЛЛОГ създават продукт, наречен Nuteena, базиран на фъстъци, соя и ориз.

През 20-ти век различни компании също се опитват да получат месо без използването на животни. Например от високо протеиновите гъби, както и пшеница, соя и други хранителни вещества. През 1999 г. няколко ресторанта за бързо хранене разработиха вегетариански бургери.

Зеленчуковите меса се произвеждат от грахов протеин, масло от рапица, дрожди и оцветители на цвекло. Според дегустаторите бургерът наистина прилича на говеждо.
Кокосовото масло замества мазнините: то се разтваря по-бързо в устата, така че котлетът да не остане сочен много дълго. Освен това такова месо не съдържа холестерол. Съставка, която може да породи въпроси, е малтодекстрин. В големи количества може да бъде вредно, както всички въглехидрати, като картофи, когато се консумира непрекъснато.

Ранните проучвания обаче показват, че растителното месо има значителни предимства пред месото от животни.

Какви са ползите от зеленчуковото месо?

Учени от Станфордския университет проведоха експеримент. В продължение на четири месеца 36 доброволци трябваше да ядат зеленчукови бургери два пъти на ден. В резултат на такава диета участниците в експеримента намаляват холестерола с 10 mg на декалитър. Намалени показатели на маркер за повишен риск от сърдечни заболявания, триметиламинов оксид. Теглото леко е намаляло (в рамките на 1 кг).

Друго предимство на зеленчуковото месо е екологичността на производството. Като се вземат предвид прогнозите за растежа на населението на света (10 милиарда души до 2050 г.), броят на гладните хора само ще расте. Сега вече са 820 милиона. Екологичната ситуация също ще се влоши.

Според ООН месната индустрия е най-големият източник на емисии на парникови газове в света. Това е около 7,1 гигатона вредни вещества годишно: 17,7 пъти повече, отколкото при производството на тофу, 50 пъти повече от отглеждането на бобови растения и почти 180 пъти повече от хранителните.

Същият доклад на ООН посочва, че поддържането на фабрики за месо също допринася за обезлесяването, деградацията на земята и замърсяването на водите.

За сравнение, за да получите 1 калория от пилешко месо, имате нужда от 9 калории фураж, направен от култури. Ако същите тези растения се използват за производство на храна за хората, бихме могли да получим повече калории на по-малки парцели земя.

Източник: BCС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here