Мулетата – идват ли на мода

На пръв поглед, това не е възможно да се случи в България. Причините са, че хората които живеят на село, остават все по-малко. Колите изместиха магаретата и мулетата, малките парцели станаха големи, безкрайни ниви или градини, горите ги изсякохме, малки тракторчета влязоха в дворовете. Състезания с магарета не се организират – мисля, че май има все още едно в Карлово.

При магаретата обаче се случи. Имаме вече ферми за производство на магарешко мляко.

Ще дойдат ли мулетата на мода, времето ще покаже.

Мулето е кръстоска между мъжко магаре и кобила. Въпреки, че мулетата са трудни за обучение, те са „нещо като форма на изкуство“ – животните често са пропити с положителните характеристики на двете животни.

Какво казва един почитател на мулетата:
-„Те вдъхват увереност, тяхната работна е етика, дълголетието им – мога да яздя муле в продължение на 30 години. Мулетата са с 25% по-силни от кон със същия размер. Плюс това, мулето няма инстинкт за “полет”, както конят. Те не се притесняват толкова много и са невероятно интелигентни.”

Чудото, обаче се случи в Австралия.
Фермерът Шол, дълги години  отглеждал млечни крави. Преди шест години обаче попада на пазар за магарета и мулета и “любовта пламва от пръв поглед” – както той казва.  –
Можете да използвате мулето за абсолютно всичко, за което можете да използвате и кон.
От теглене на карета или двуколка, продължавате до орането и накрая до езда в английска обездка или прескачане.  Аз притежавам 11 мулета и 13 коня и не съм яздил кон от две години и половина”.

Дейвид Шол е собственик на най-голямото магаре, което ще бъде внесено в Австралия от поне две десетилетия, и казва, че иска да „постави нов стандарт“ за мулета в страната. Той е похарчил около 60 000 долара и шест месеца време за да внесе американско магаре от мамут, Diamond Creek Moonwatcher. Съгласно строгите ветеринарни изисквания, мулето ще бъде на карантина в САЩ и след това в Австралия. Височината на това муле, с име Мойсей, е 152 см и е значително по-високо от средното австралийско магаре, което обикновено е около 111 см.

Пристигането му предизвика трескав интерес към несъмнено малката австралийска общност на магарета и мулета. Фермерът също не си е губил времето и търси собственици на коне, които искат да използват впечатляващото магаре за разплод.
Има и постижения. Вече е продал пет жребчета от мулета, които още не са заченати.

Амбициите му не спират до тук.
Следващата стъпка ще бъде внос на сперма при цена на една доза около 450 долара. В плановете му също влиза и провеждане на шоу с мулета.
– „В страната има само едно специализирано шоу на магарета и мулета. Обикновено привлича около 20 до 30 състезатели. Аз присъствах на шоу в Бишоп, Калифорния, и видях около 850 участници, това искам да направя и у нас” – казва Дейвид Шол

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here