Как изглеждат ухапванията от най-популярните насекоми през лятото

0

Сезонът на парковете и разходките сред природата е вече тук. Но заедно с приятно време, се появяват и неприятните последици от ухапванията на различни насекоми. Ето как можем да различим от какво насекомо е ухапването и да се предпазим.

Стършел: Симптоми: Мястото на ужилването от стършел се зачервява и доста се подува. Могат да се появят мехури. Ужилването от стършел е много по-болезнено от това от оса. Отровата съдържа хистамин и ацетилхолин. Ако след ужилване от стършел усещате, че ви е студено на крайниците и ушите, ако устните ви посинеят или имате проблеми с дишането, трябва незабавно да посетите доктор.
Пчела:Симптоми: Кожата най-често почервенява и се подува. Усеща се пареща болка и силен сърбеж. Първото, което трябва да направите, е да отстраните жилото, ако все още е на мястото на ужилването. Ако не сте алергични, това е всичко. Но ако сте алергични към отровата на пчелите, може да имате проблеми с дишането и е препоръчително да се консултирате с лекар.
Оса: Симптомите от ужилване на оса са сходни с тези от ужилването от пчела. Мястото се подува и почервенява. Усеща се болка и силен сърбеж. Осата може да ви ужили многократно. Важно е да знаете дали сте алергични.
Комар: Симптоми: Червени точки с големината на зрънце. Комарите най-често хапят местата от тялото, където кожата е най-тънка. Когато хапят, слюнката им се озовава в раната. Именно слюнката им ни кара да усещаме сърбеж.
Кърлеж: Симптоми: Най-често по се появява червено петно. Кърлежът може да остане в кожата дълго време, да увеличава размера си и да смуче кръв. Най-големият проблем е, че отстраняването на кърлежите не е лесна задача. Ако сте премахнали кърлежа, но червеното петно продължава да расте, е най-добре да се консултирате с лекар.
Бълха: Ухапването от бълха може лесно да се сбърка с алергия или ухапване от комар, защото също е червено и подуто. Но ухапването от бълха е по-болезнено и сърбежът е много по-силен. Бълхите най-често хапят краката и то докато спим. Една бълха може да ухапе многократно и разстоянието между тях обикновено е около 1 или 2 сантиметра.
Мравка: Повечето мравки не представляват опасност за хората. Но това не важи за червените мравки. На ухапаното място се появяват пустули, които приличат на гнойни пъпки. Отровата на тези мравки съдържа отрова и може да предизвика алергична реакция.
Конска муха: Ухапването от конска муха е много болезнено. Първо се появява малка червена точка с големина около 1 мм. След това тя се подува и започва да сърби. Конските мухи най-често атакуват добитък.
Въшка:

Ако забележите малки червени точки, които приличат на ухапване от комар, но са на места, където има косми – на главата, на шията или зад ушите – става дума за въшка. Ухапванията най-често са през няколко сантиметра и кожата изглежда така сякаш е пробита.

Дървеници:

На пръв поглед ухапването от дървеница изглежда като ухапване от бълха или комар. Кожата се зачервява и започва да сърби. Но ако ухапванията са много близо едно до друго и изглеждат като “пътечка” по кожата, то тогава става дума за дървеница. Те атакуват най-често през нощта и ухапванията им са по-болезнени от тези на комарите.

източник: dama.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here